Hopp til hovedinnholdet

Må man skatte av salg av bilder?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Vi satt en gjeng å diskuterte i helga ang salg av nakenbilder av seg selv via Snapchat. Det finnes vist noe som de kaller for premium Snap der du vipser pengene til vedkommende å får tilgang til annen vips konto. Så vi lurer da på, er dette lovlig, hva sier loven/skattetaten/politiet om skjulte inntekter av denne typen ? Må det skattes av ? Kan man tipse noen om dette hvis en vil ha slutt på det? Håper å høre fra dere snarest.

Besvart 05.12.2018 09:25
 

Svar
Hei

Lovligheten om det du spør om kommer an på alder på den som er avbildet. Det er aldri lov å selge bilder av personer under 18 år. 

Straffeloven § 311 sier blant annet at det ikke lov å utgi, tilby, selge, overlate, produsere seksualiserte bilder og videoer av en person som er eller fremstår som under 18 år. Straffeloven § 311 kan leses her

I utgangspunktet er inntekt fra lønnet arbeid skattepliktig. Utfører du mange tjenester hos flere forskjellige, kan dette bli vurdert som virksomhet. Dersom du tar imot betaling for tjenester i så stort omfang at det må anses som virksomhet, skal du registrere deg som næringsdrivende og alle inntektene skal føres i regnskapet for virksomheten. Da kan det også være at virksomheten er merverdiavgiftspliktig. I regelverket er det ikke en beløpsgrense for når en aktivitet blir til virksomhet. Du kan lese mer  om småjobber og tjenester her.  

Hvis du vil varsel om sidene kan du varsle til politiet dersom det er bilder av barn under 18 år. Og varsle skatteetaten dersom noen ikke betaler skatt for inntekt som må anses som virksomhet. 

 

Så håper jeg du/dere tenker dere godt om før dere selger nakenbilder av dere selv. Dette er bilder som kan misbrukes. Politiet opplever at nakenbilder legges ut på nett med fullt navn og mulig identifisering av personen som er avbildet. 

Vennlig hilsen forebyggende politi/Kripos i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det straffbart å sende nudes?

Gutt tar bilde av lettkledd jente (colourbox.com)

Noen synes det er spennende å sende naken- og lettkledde bilder. Men hva er egentlig lov å sende? Og er det ok å dele bilder og filmer videre med andre?

Les mer

Sett noe ulovlig på nett? Tips politiet!

Tips politiet

Har du sett noe ulovlig eller blitt utsatt for noe ubehagelig på nettet? Tips politiet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett