Hopp til hovedinnholdet

Kan mor ta venninnas telefon? Venninnas mor har spesielle regler.

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei jeg har ei vennine som jeg tror ikke har det så bra! hun får ikke spise så mye hun vil mammaen beregner maten. de vasker frukten med zalo helt sykt!!! og mammaen tar telefonen hennes når hun skal øve til prøver og mammaen klikker på hun vis hun ikke får 5 eller 6 i karakterer! mamman er over hysterisk for alt hun får så vidt være med meg ut! mamman hennes sier at hun må ha flere ganger i uka mobilfri dag litt rart når hun er 13år. når hun skal sove tar også mammaen inn mobilen. og en gang jeg var oss hun for og øve til en prøve måtte mammaen hennes ta telefonen til vennina mi og meg! hun tok særiøst min! hun kan ta veninnna min sin men min private som hun ikke har noe med er ikke det litt rart? jeg nekta og gi fra meg telefonen!!!! jeg syntes faen ikke hun hadde noe med den og gjære. hva skal jeg gjøre?

Besvart 14.02.2019 13:29
 

Svar
Hei

Hei - og takk for at du skriver til oss!

Du tror ikke venninna di har det så bra og forteller om forskjellige ting mamma'n hennes gjør og har som regler, som du synes er spesielle og inngripende. 

Det kommer ikke helt klart fram av det du skriver derfor lurer jeg på om du har pratet med venninna di om dette? Vet du om hun synes dette er vanskelig for henne? Dersom venninna ikke synes det er noe problem, er det jo ikke så mye du kan gjøre med det.

Dersom venninna di synes dette er vanskelig så synes jeg venninna di skal prate med helsesjukepleier (tidligere helsesøster) på skolen. Helsesøster kan hjelpe venninna di med å få pratet med mamma'n sin om dette. Helsesjukepleier kan mye om kost og ernæring og hvor renslig det er nødvendig å være. Helsesøster kan invitere med kontaktlærer til felles samtale eller ordne så venninna di og mamma'n kan få ei samtale med kontaktlærer. Da kan de snakke om hva skolen forventer av innsats og hvordan de synes det er greit at elever forbereder seg til prøver. 

Når det gjelder bruk av mobiltelefon er det jo best dersom barn og foreldre kan komme fram til ei avtale begge synes er til å leve med - ellers er det nok foreldre som kan bestemme en del om dette. Men mora til venninna di har ikke lov til å ta fra deg telefonen. Dersom du bruker din telefon i hennes hus til å være ekkel mot dattera hennes eller andre, kan hun be deg gå. Men jeg regner ikke med at det er det vi snakker om her. 

Det er veldig fint at du er opptatt av venninna di og at hun skal ha det bra. Du kan vær ei god støtte for venninna di. Dersom venninna di ikke ønsker eller greier å ta dette videre, er det viktig at du viser du er der for henne likevel. Det trenger hun uansett.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

familieterapeuten

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit