Hopp til hovedinnholdet

Snikfilmet under samleie på fest og sendt videre

Jente 15 år
 

Spørsmål

Venninnen min (15) var på fest igår og hadde sex med en gutt (16), denne gutten presterte da til å snikfilme henne imens dette skjedde og senere på kvelden sendte han det til flere rundt om i byen. Nå får hun masse hat og sånn fordi denne videoen er sendt rundt, men hun tør ikke anmelde til politiet pga hun er redd for hvordan foreldrene reagerer. Hva kan jeg gjøre for henne?

Besvart 12.03.2019 18:13
 

Svar
Hei!

Dette er en stygg sak som burde anmeldes. Dette er på ingen måte greit og det er gjort flere alvorlige lovbrudd her.

Rent praktisk er det dessverre ikke så mye å få gjort med spredning av bilder og video fra telefon til telefon utover å anmelde det og håpe på at folk sletter og/eller får pålegg fra politiet om å slette. Det er uansett ikke lovlig å oppbevare slikt innhold på telefon eller PC.

Dersom videoen/bilder skulle ha blitt delt på nettet og er tilgjengelig offentlig får man som regel fjernet dette på en eller flere måter. Du kan ta kontakt med oss i Slettmeg direkte på hjelp@slettmeg.no dersom du vil at vi skal gi mer konkret råd og veiledning avhengig av hvor innholdet er delt.

Siden dette er en video av ei som er under 18 år ansees dette som seksualiserte bilder eller video av barn (ofte kalt barneporno), noe som er ulovlig og blir tatt veldig alvorlig. Dette betyr også at det faktisk er lettere å få fjernet innhold som dette fra nettet.

Jeg forstår at venninnen din er redd for å anmelde fordi foreldrene hennes får vite det og hun vet ikke hvordan de kommer til å reagere. Min erfaring er at de fleste foreldre vil hjelpe og støtte ungdommen sin uansett hva det gjelder. Foreldre ønsker at ungdommen skal ha det bra!  

Kanskje er det lettere for venninnen din å snakke med en annen voksen først, en voksen som kan støtte og hjelpe henne til å ta det videre til både politiet og foreldre. Helsesykepleier kan være en slik person. Helsesykepleier har erfaring med å snakke med ungdom som står i ulike vanskelige situasjoner. Dessuten har helsesykepleier et godt samarbeid med politiet. 

Det er ikke så mye du kan gjøre for venninnen din annet enn å være en god venn. Du må ikke ta ansvaret for dette selv, men la voksne ordne opp.

Håper dette var til hjelp for deg! 

Hilsen Slettmeg.no og helsesykepleier i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp! Det er nakenbilder av meg på nettet

Jente foran pcen (colourbox.com)

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet bilder på andre nettsider, og hva du gjør om noen har filmet deg uten ditt samtykke.

Les mer

Sett noe ulovlig på nett? Tips politiet!

Tips politiet

Har du sett noe ulovlig eller blitt utsatt for noe ubehagelig på nettet? Tips politiet.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit