Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å få pubertetsblokkere uten at foreldrene vet det?

Annet 13 år
 

Spørsmål

Hei. jeg lurte på om det går an å få puberty blockers uten at foreldrene vet det? er født jente, YUCK! men har egt alltid vært gutt inni meg men har alltid trodd det bare gikk an å være det man var født som. Er gutt! im ftm transgender People! men jah.. foreldrene mine fortsetter å si at jeg bare må vente til puberteten er over osv slik at jeg ser jeg er en jente å alt det der. De sier så mye å det er så fristende å bare dø fordi jeg klarer ikke leve som en jente lenger det dreper meg no jwl innvendig og det hjelper ikke akkurat når jeg allerede har depression og anxiety. Vil bare stoppe puberteten og bli 16 så fort som mulig slik at jeg kan få testosterone. men foreldrene mine nekter meg til jeg er 18. hva skal jeg gjøre? /; Mvh Tyler, 13

Besvart 09.11.2018 00:27
 

Svar
Hei

Så fint du tar kontakt og deler spørsmålet ditt selv om jeg leser at du har det fryktelig krevende akkurat nå!

Det er ikke vanskelig å forstå at du kjenner på mange fortvilte og mørke tanker når du opplever at du må skjule viktige sider av deg selv! Det at du ikke kan få være den gutten som du føler deg inni, bryter med dine rettigheter som menneske! Vil derfor på det sterkeste anbefale deg å snakke med noen som kan støtte deg i dette og som kan forklare foreldrene dine at de ikke kan bestemme over din kjønnsidentitet. 

Vil anbefale deg å ta kontakt med en sexologisk rådgiver i nærheten av hvor du bor, eller en helsesøster. Vedkommende kan støtte deg samt hjelpe deg med informasjon til de rundt. 

Du kan søke om å få pubertetsblokkere selv om foreldrene dine ikke er enig. Dette på bakgrunn av at du opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel og et sterkt ubehag knyttet til det at kroppen endrer seg i feil retning. Likevel så plikter helsepersonell å informere de om dette siden de har foreldreansvaret og du ikke er mere enn 13 år

Vil også anbefale deg å ta kontakt med Skeiv Ungdom som har en egen undergruppe som også opplever at det kjønnet de fikk tillagt ved fødselen, ikke stemmer overens med egen opplevelse av kjønn. De kan komme med råd og tips til veien videre og hvordan du kan ta plass som deg selv .

Du kan også kontakte Ungdomstelefonen for flere innspill. Legger ved noen artikler som du kan se på.

Dessverre er det slik at mange foreldre ikke har særlig kunnskap om det som du kjenner på, noe som gjør at de kan komme med kunnskapsløse utsagn. Siden det bare er den som bor i kroppen som kan si noe om hvordan kjønnsidentiteten kjennes ut, så er ikke dette noe som kan bestemmes av noen andre enn akkurat deg.

Dersom foreldrene din ikke helt forstår, kan du gi de mere kunnskap. Her kan du oppmuntre de til å lese "mannen, kvinnen og meg" som er skrevet av Skeiv Ungdom i samarbeid med Foreningen FRI.  

Selv om du opplever en håpløshet akkurat nå, må du ikke gi opp. Det finnes hjelp å få!

Ønsker deg masse lykke til!

 

Hilsen helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet