Hopp til hovedinnholdet

Jeg hater meg selv, hva kan jeg gjøre for å føle meg bedre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Mamma sier hele tiden at jeg snakler surt.. selvom jeg ikke alltids gjør det. Da får jeg sykt dårlig samvittighet.. og jeg tenker hele tiden på hvordan jeg skal dø, og nårtig.. og jeg har null selvrespekt og selvtillit. Har faktisk ingen anelse på hva jeg skal søke på vgs. Har en far som er narkoman, jeg bor heldigvis hos mamma.. men hun kan være sykt urettferdig. Jeg føler ikke at hun egentlig bryr seg selvom hun sier det. Men vær gang vi snakker sammen, drar hun bare fram det negative i det jeg sa! Blir så sykt provosert, SYKT! Hun driver å pisser på følelsene mine hele tiden, som gjør at jeg blir usikker.. venninne mine vet ikke noe om dette.. også er det denne gutten, som jeg er sykt forelska i. Men jeg føler samtidig at han fortjener bedre. I og med at jeg ikke vil si noe om meg selv. Jeg hater meg, og jeg liker det ikke. Jeg er redd hele tiden. Og har vært det siden i 7.klasse. Hva kan jeg gjøre for å føle meg bedre? Eller i det minste få litt respekt å tillit til meg selv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt, jente 15 år!

Det er mange ungdommer som opplever at de er i konflikt med foreldrene sine. Mange ungdommer vil gjerne behandles som voksne, mens de voksne kanskje fortsatt tenker på sine ungdommer som barn. Det er frustrerende for begge parter. 

Du skriver at du og mamma krangler en del. Du synes at hun ofte trekker frem det som er negativt ved ting du sier og gjør. Det må være veldig slitsomt å oppleve det. Kanskje har du og mamma kommet inn i et litt dumt mønster, det har blitt en vane å krangle og være uenige. Og du føler hun alltid er i mot deg. 

Du skriver at du tenker på hvordan du skal dø og når du skal dø. Det å ha tanker om døden og å være nysgjerrig på døden er normalt, mange har slike tanker. Dersom det er sånn at du ønsker å dø og har tanker om å ta livet ditt synes jeg du skal snakke med noen om det.

Du skriver også at du hater deg selv og det er sterke ord. Det må være vanskelig for deg å kjenne på så sterke og vonde følelser om deg selv.

Jeg tenker at du trenger å styrke selvfølelsen din og få bedre selvtillit. Det er ikke alltid så lett å få til alene. Derfor anbefaler jeg deg å oppsøke noen som kan hjelpe deg. Dersom du har helsesøster på skolen kan du gå til henne. Helsesøster kan hjelpe deg å endre syn på deg selv slik at du kan bli glad i deg selv igjen. Det er også fint å snakke med helsesøster om alle de andre vanskelige tingene du strever med. Hvis du ønsker det kan hun også hjelpe deg å snakke med mamma om kranglingen hjemme.

Ha tro på at ting kan bli bedre!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Slik oppnår du respekt

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Du skal ha respekt for andre, men du skal også bli respektert! Finn ut hvordan du oppnår respekt, og få tips om hvordan du kan vise andre mer respekt.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser