Hopp til hovedinnholdet

Har dere noen råd om du skal flytte ut som 18 åring?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Lenge har jeg hatt et veldig slitsomt forhold til mamma og kommer nok til å flytte ut sekundet jeg er ute av videregående. Mamma er en dame jeg har et veldig giftig forhold til, hun har ødelagt mye for meg og jeg vet jeg har gjort det samme for henne. Jeg vet hun er moren min, men hun er respektløs ovenfor meg og flere (hun tror hun alltid har rett) hun ler av meg hver gang jeg prøver å snakke fornuft, hun lo til og med når hun innrømmet at en av grunnene til at hun skilte seg med stefaren min var at hun ikke likte (ex) ste-søsteren min, som var bestevenninna mi. Hva burde jeg gjøre? Jeg har prøv å si ifra flere ganger at det ikke er greit, men vennene min mener dette er en fase, og de mener jeg bare er slem mot henne. (Jeg mener de ikke ser henne når hun oppfører seg ufint) I verstefall har dere noen råd om du skal flytte ut som 18 åring? Hilsen jente 16

Besvart 13.05.2018 20:57
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er leit at du har et så vanskelig forhold til moren din. Det er ikke uvanlig at ungdom og foreldre ser ulikt på flere områder i livet, det er en del av å bli selvstendig fra hverandre. Det er likevel best om forholdet ikke er så vanskelig som du beskriver. Kan det at hun snakker sånn til deg ha noe med bruddet med stefaren din å gjøre? Vanskelige og såre følelser kan ofte komme ut som sinne og frustrasjon. Dessverre går dette oftest ut over de nærmeste.

Når situasjonen er blitt så vanskelig kan det være godt å få hjelp uten i fra for å finne en bedre måte å kommunisere på. Ved familievernkontoret der du bor er de eksperter på å hjelpe familier løse problemer og snakke bedre sammen.  

Det å flytte hjemmefra er ikke alltid lett. De fleste flytter i forbindelse med skolegang eller studier. Når man har fylt 18 kan man ta opp studielån og flytter man lenger enn 40 km fra hjemmet har man krav på borteboerstipend. Du kan også ta kontakt med NVA for høre hvilke muligheter du har.

Du sier ikke noe om faren din. Kan det å flytte til han eller fra støtte fra ham være en mulighet?

Legger ved noe artikler vi håper kan være til nytte!

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

- Jeg krangler mye med mamma, hva skal jeg gjøre?

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Jeg får veldig mye kjeft hjemme, når jeg å mamma krangler, og det er veldig ofte. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg gråter hver gang vi krangler og så får jeg masse kjeft. Hva kan jeg gjøre?

Les mer

Slik oppnår du respekt

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Du skal ha respekt for andre, men du skal også bli respektert! Finn ut hvordan du oppnår respekt, og få tips om hvordan du kan vise andre mer respekt.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Flytte?

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme