Hopp til hovedinnholdet
Ung.no på Snapchat
Nervøs jente (colourbox.com)
Nervøs jente (colourbox.com)

Selvtilliten min har sunket veldig i senere tid og jeg har bare negative tanker om meg selv. Alt er som en tung mørk sky. Jeg orker ikke å ha det sånn. Er det noe jeg kan gjøre?  

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei:) Jeg går i tiende klasse. Hver dag ser jeg meg selv i speilet og tenker stygt om meg selv.. Ikke liker jeg å bli tatt bilde av, og føler meg feit eller stygg hvor enn jeg går. Selvtilliten har spesielt sunket i det siste. Alle vennene mine virker så sikre på seg selv, jeg skjønner ikke hvordan de klarer det. Når jeg gikk i 8.trinn husker jeg ikke at jeg hadde et slikt selvbilde, men nå har det blitt virkelig ille.. Alt i livet mitt er som en tung, mørk sky som ikke blir borte. Dette gjør slik at jeg sliter med å komme meg opp om morgenen:( Uansett om jeg får mange komplementer av både gutter og jenter klarer jeg ikke å ta det til meg.. Jeg orker ikke å ha det sånn med meg selv. Jeg ønsker å være glad og fornøyd med meg selv, men i disse tider er jeg verken noen av delene:( Er det noe jeg kan gjøre med dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til oss!

Det er vondt å høre at du strever med selvbildet ditt og selvtilliten din slik du gjør, og at situasjonen har forverret seg den senere tiden.

Det er ikke uvanlig at mange ungdommer strever med slike tanker og følelser, uten at man alltid selv vet hvorfor man har det slik.

Det er imidlertid fullt mulig å gjøre noe med dette, men det vil kreve litt bevisst jobbing fra deg å skulle snu tankemønsteret ditt og få det bedre.

Her er det mye du kan gjøre på egen hånd. Det er for det første viktig å tilstrebe å leve sunt. Det betyr å spise regelmessig og sunn kost og sørge for jevnlig fysisk aktivitet og frisk luft, som å gå turer eller løpe. Trening frigjør lykkehormoner i kroppen, som igjen vil bidra til at du føler deg gladere. Vær sammen med venner og ha gjerne en hobby du liker. Det er sosialt og sørger for at du tenker på andre ting.

Du bør også jobbe bevisst med tankene dine. Jeg legger ved et par artikler jeg anbefaler deg å lese.

Samtidig vil jeg anbefale deg å kontakte helsesøster på skolen. Hun er vant til å jobbe med ungdommer som strever med negative tanker og vonde følelser, slik du gjør. Hun har også taushetsplikt. Fortelle henne det du har fortalt til ung.no. 

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du forbedre dem?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse