Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

hei jeg er en jente på 14 år. jeg har blitt mobbet fra barneskolen. Der hadde jeg venner også som støttet meg, men nå har jeg flyttet. Hvordan få nye venner?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei jeg er en jente på 14 år. jeg har blitt mobbet fra barneskolen om at jeg er sjukk og at jeg er stygg og har smile hull og fordi jeg er sen i puberteten jeg har hatt to gode venner på barneskolen men jeg flytta og dem sa til meg hele tiden at jeg ikke er sjukk eller stygg men jeg sytes det for det var et rent helvete å oppleve det med mobbingen og det henger i gjend. mamma sier at jeg må få meg venner å snekke med fordi jeg har dårlig selv bilde men jag har altid slitet med å finne eller få venner! er rdd for at jeg skal si noe dumt eller at jeg skal gjøre noe dum da. hva skal jeg gjøre jeg sliter med å få meg venner! hjelp?

Besvart 13.10.2017 09:06
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Så leit å høre om mobbingen på barneskolen. Det er strengt forbudt å mobbe, så dette burde barneskolen ha gjort noe med.

Håper du ikke blir mobbet på den nye skolen! Om du opplever mobbing også her, må du med en gang gi beskjed til en voksen på skolen. Helsesøster for eksempel. Det er nulltoleranse for mobbing på skolen.

Jeg forstår at du savner vennene dine som støttet deg, og det er viktig at du får nye venner på den nye skolen.

Å få nye venner kan være skremmende, men det er definitivt givende. Tross alt, venner er en stor del av livet vårt. Det er de som følger oss gjennom livet og deler våre oppturer, nedturer, gleder og smerte.

Vi er opptatt av å gjøre et godt inntrykk, om den andre personen vil like oss, hvordan å holde samtalen i gang, og så videre. Jo mer vi tenker på det, jo skumlere virker det. Disse første tankene utvikler seg til psykisk frykt som kanskje ubevisst blokkerer oss fra å få nye venner. Å være sjenert ovenfor andre er faktisk et resultat av frykt. Kjenner du deg igjen?

Hva med å tenke gjennom de du allerede kjenner litt som du kan tenke deg å tilbringe mer tid sammen med? Hvis du har begynt å bli kjent med en, så vil jeg råde deg til å ta vare på dette vennskapet så godt du bare kan, så kan det jo hende det kan utvikle seg til å bli noe mer?

Kanskje du har en forhåndsoppfatning av hva slags venner du ønsker. Kanskje noen som har forståelse, lytter, har samme hobby, liker de samme filmene, eller andre ting som du liker. Hva med å begynne på en fritidsaktivitet, det trenger ikke å være en idrett, men kanskje noe annet? Hva med frivillige organisasjoner, som for eksempel røde kors? Hva hvis du senker lista litt, og tenker "bekjente", i stedet for "venner". Det kan være godt å ha bekjente også, selv om det ikke er helt det samme som venner. Bekjente får man hvis man for eksempel blir med i et sangkor, en forening, en klubb o.l.. Og kanskje, hvis man er med lenge nok, kan bekjentskapet bli til vennskap? Det er faktisk slik de fleste vennskap oppstår. Man blir litt kjent først og er mer og mer med hverandre fordi man liker hverandre og har god kjemi. Til slutt har man blitt venner, men man kan kanskje ikke si nøyaktig når det var man ble det.

Du kan snakke med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom hvis du trenger noen å snakke med som er utenfor familien din, og jeg tror du vil ha godt av det. Da kan du få flere gode råd.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du forbedre dem?

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse