Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente på 13 år. Jeg har en kjæreste som er like gammel som meg. Har vi lov å ha sex?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år. Jeg har en kjæreste som er like gammel som meg. Vi har et godt forhold og vi har vært sammen i 2 år nå. Jeg har hatt mensen i 3 år, og har lenge vært i puberteten. Det har han også. Jeg vil bare vite om vi kan ha sex. Jeg vet vi er unge og såndt men jeg vil egentlig bare ha et ja eller nei. Hilsen jente 13 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år

Takk for at du skriver til oss i ung.no

Du lurer på om det er lov for deg å ha sex med kjæresten din - dere er begge 13 år. Det er fint at du ønsker å vite om dette er lovlig - det viser at du er fornuftig og vil være ansvarlig for det du gjør. 

I Norge har vi en seksuell lavalder. Det er to grunner til det:

  • Den ene er at vi skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne.
  • Den andre grunnen er at vi skal beskytte barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Sex bør være en positiv opplevelse for de som er involvert. Hvis en eller begge parter ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond følelsesmessig opplevelse.  Regelen er laget for å sikre at ungdom er modne nok til å ta et veloverveid valg, ved at de er sikre på seg selv og har kunnskap om mulige konsekvenser.

Loven sier også at straff for seksuell omgang kan falle bort hvis de som har sex er jevnbyrdige i alder og utvikling. Det vil si at ungdommene både må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt.

Hvis to 13-åringer har sex sammen, kan ingen av dem straffes fordi de er under den kriminelle lavalder.

Som du ser er det ikke ulovlig for deg og kjæresten din å ha sex. MEN hvis dere gjør det er det viktig at dere begge ønsker det og er klar for det. Det er fint at dere har vært sammen i 2 år - det betyr at dere kjenner hverandre godt og sikkert har det fint med hverandre. 

Det som også er viktig at dere tenker over er at du faktisk kan bli gravid. Du skriver at du har hatt mensen i 3 år og har man mens kan man også bli gravid. Derfor bør du sørge for at du er beskyttet hvis du skal ha samleie. Du kan få prevensjon selv om du er veldig ung hvis du går til fastlegen din. Jeg legger ved noen artikler jeg synes du/dere skal lese. Også en om prevensjon. 

 Håper dette var svar på spørsmålet ditt - lykke til.

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex