Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Læreren min sa rett ut i klasserommet at det er galt å være hore.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er ei jente som er drit sur. Læreren min sa rett ut i klasserommet at det er galt å være hore. Men ifølge lovene er det lovlig å selge sex, bare ikke å kjøpe. Og på en annen side bestemmer hver eneste person over sin egen kropp. Hvis man vil selge kroppen sin burde det stå på samme linje som å selge noe annet man eier. Jeg tror også at antall voldtekt i Norge ville vært mindre hvis det var lovlig å kjøpe sex. Tenk på alle de som kunne ha betalt isteden for å voldta noen. Hva er din mening?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Du har helt rett i at det er lov å selge sex, bare ikke å kjøpe sex. Kanskje var det lærerens egen mening hun eller han ytret? 
Du har også rett i at det er enhver som bestemmer over kroppen sin. 
Dessverre tror jeg ikke at antallet voldtekter vil gå ned selv det hadde blitt lov å kjøpe sex. Voldtekt kan være like mye en maktdemonstrasjon som selve voldtekten.
I handlingsplan mot voldtekt 2012-2014 står det: "Per i dag har vi begrenset kunnskap om hvem som begår voldtekt i Norge. Vi vet imidlertid at de fleste voldtektene i Norge begås av en person som kjenner den utsatte. Denne gruppen vet vi lite om, fordi voldtekten sjelden blir anmeldt." Det vil komme en ny handlingsplan mot voldtekt i følge Nettavisen.
Når det gjelder voldtekt har vi enda mye forebyggende arbeid som må gjøres, blant annet en holdningsendring. Det å ha respekt for egne og andres grenser, og også den enkeltes seksuelle integritet og selvråderett, må vi snakke om. Sammenhengen mellom rus og voldtekt må også problematiseres i tidlig alder for å forebygge. 
ikkegreit er en kampanje som retter fokus mot overgrep og krenkelser blant unge. Målet med kampanjen er å forebygge, bevisstgjøre og spre informasjon om temaene bildespredning, festrelatert voldtekt og kjærestevold. På ung.no/ikkegreit finner du historier, hjelpetjenester, relaterte artikler og filmer om temaene.

Jeg håper dette er til hjelp og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex