Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg ønsker å være oftere kåt og bli mer kåt. 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg ønsker å være oftere kåt og bli mer kåt osv.. har verdensbeste «ny» kjæreste, har kjent han mange år osv, vi har kjempe bra sex, begge kommer og jeg er veldig tiltrekt av han, men nå føler jeg meg aldri spesielt kåt.. har stresset mye siden skolestart og slikt men savner virkelig å være veldig kåt og glede meg til sex og slikt.. jeg vil helt enkelt bare bli mer kåt. Og jeg har prøvd slike tips på nette som å onanere mer eller se porno osv.. funker ikke i det hele tatt.. hjelp takk:(

Besvart 12.10.2017 18:47
 

Svar
Hei jente 17 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Stress kan redusere kåthet fordi man ikke har overskudd, eller at stresset tar energi fra seksuelle tanker og følelser. Hvis man hele tiden tenker på alt det man har å gjøre, klarer man ikke fokusere på seksualiteten.
Det er også forskjell i seksuelt behov. Tenk gjennom hvor ofte du onanerte da du var singel sammenlignet med hvor ofte dere nå har seksualitet, eller forventer at dere skal ha seksualitet. Kanskje har du for store forventinger til egen seksuell tenning?
Hvis du går på p-piller kan de nedsette seksuell lyst. Mange har god effekt av å bytte til spiral eller hormonspiral. Du kan lese mer om de forskjellige prevensjonsmetodene her og i den vedlagte artikkelen. Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. 
Det kan også være forskjell i seksuell tenning mellom kjønnene. Spørreundersøkelser har vist at 1 av 3 kvinner sjelden eller aldri opplever lyst før sex, de har altså ikke "spontan lyst". Dette er sannsynligvis årsaken til at kvinner sjeldnere tar initiativ til seksualitet enn menn. Men når seksualiteten starter, får kvinnen som regel lyst og de fleste opplever fysisk nytelse ved sex, altså responsiv lyst - seksuell lyst som følge av intim berøring eller en seksuell situasjon. Da er det altså om å arbeide med og ha lyst til å få lyst. Den fysiske opphisselsen kommer før lysten, og mange kvinner er derfor avhengig av forspill for å tenne seksuelt.
Tre av fire menn har "spontan lyst" - at lysten til seksualitet bare plutselig kommer. Hos mennene er det mye mer samsvar med hvor stiv penisen er og hvor kåte de føler seg. Hodet spiller på lag med kjønnets respons. Hos kvinnene er det bare 25 % overlapp mellom hjerne og kjønn. Det er altså vanskeligere å få samsvar mellom hjerne og kjønn enn hos menn. Man kan si at de to kroppsdelene ikke snakker samme språk. Kvinners seksuelle lyst lever først og fremst i hjernen.
Sex er ingen drift man må ha for å overleve, men sex er en "premie". Hvis sex gir nytelse og er lystbetont, fungerer det som dop for hjernen, hun vil ha mer. Men hvis sex ikke virker som en premie, fordi det gjør vondt, er kjedelig, at man er stresset eller at man har opplevde tidligere seksuelle grensekrenkelser, minsker lysten. Systemet fungere bare så lenge sex tjener som en belønning for hjernen. Vi er med andre ord ikke født kåte, vi blir kåte.
Finn ut hva som gjør at du ikke tenner seksuelt, hva som tenner deg seksuelt og hvilke berøringer og stimuli du får orgasme av.
Mange orker ikke sex rett før de skal sove, det gi mindre søvn, og mange jenter kan streve med å sovne etter sex, i motsetning til menn. Hvis man er lei seg eller trist, orker de fleste ikke å ha noe seksualitet. Da kan frykten for å bli spurt om sex og vissheten om å måtte avvise, være tungt, for først henne, deretter for begge. Mange strever med å få orgasme, og når de ikke får orgasme at de føler at de skuffer kjæresten; indirekte; ”han tror kanskje at han ikke er en god elsker”, noe som gjør at endel faker det. Stress, bekymring, dårlig selvfølelse, en dårlig dag, at man ikke er nydusjet etc. er andre ting som kan være bremser for seksualitet.
Gode spørsmål å stille seg selv er hva som skal til, hvordan det skal legges til rette, for at du skal få lyst til å ha lyst. Noen må ha god tid, at det ikke er noe rush med å bli ferdig, andre ønsker en kjapp seksualitet uten prat, noen må tenke på orgasmen de kommer til å få, føle seg vel i sin egen kropp. Andre må ha erotisk bok, novelle eller erotisk film. Andre ”timer” det til rett etter trening mens endorfinene enda er på topp, andre føler seg best på morgenen, eller midt på dagen i helgene, andre igjen må ha nytt sengetøy. Andre igjen må føle seg elsket, få komplimenter eller ha trygge omgivelser. Når du har laget en liste enten fysisk eller mentalt på hvordan det skal være er det lettere å få lyst til å ha lyst.
Snakk med kjæresten. Kanskje dere kan lese dette og artiklene sammen og snakke om det dere leser? 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om onanering? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Seksuell lyst

Par i senga Colourbox.com)

Hos de fleste varierer lysten på sex i perioder av livet, men noen har mye lyst hele tiden, andre har lite lyst alltid. Noen har ikke sexlyst i det hele tatt. For noen kan seksuell lyst føles som et problem - enten det er for mye eller for lite av den. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Erogene soner

Tegning av gutt og jente i undertøy (colourbox.com)

Mange snakker om - og det står skrevet mye om erogene soner. Men mange vet ikke hva erogene soner egentlig er, eller hvor de befinner seg. Vet du hva erogene soner er?

Les mer

Ulik kåthet – forskjell i seksuell lyst

Par har problemer i senga (colourbox.com)

Hvor mye lyst man har på sex, kan være ulikt. Hvis en av partene i et forhold ønsker å ha mye seksualitet, mens den andre ikke har så stor seksuell lyst, kan det bli problemer i parforholdet.

Les mer

Prevensjonsvelger – Finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no

Det er mange ulike prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente. Kanskje så mange at det er vanskelig å vite hva du kan velge? Hva vil være mest riktig for deg?

Ung.no har laget en prevensjonsvelger, som kan være til hjelp for deg.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Jeg får ikke orgasme når jeg har samleie.

Blid jente ligger i senga (www.colourbox.com)

Det er vanlig at man ikke får orgasme når man har samleie. Det er en rådende, misforståelse at alle jenter nyter penis` bevegelser i skjeden og at dette alene gir dem orgasme. Det er ikke tilfelle.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex