Hopp til hovedinnholdet

Hei hvor lang tid tar det før man garrantert får symptomer på klamydia?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei hvor lang tid tar det før man garrantert får symptomer på klamydia? Jeg slo opp med exen min for litt siden, vi var sammen i ca ett år og nå mener han at han kan ha hatt klamydia gjennom hele forholdet, men han nekter å teste seg. Vi har ikke brukt kondom. Jeg har ikke hatt noen symptomer og det har heller ikke han.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år

Takk for at du skriver til oss.

Du er redd for at du kan ha fått klamydia av din tidligere partner og lurer på hvor lang tid det tar før du evt får symptomer

Det er viktig å vite at de aller fleste som har klamydia har ikke symptomer. Det betyr at man skal teste seg hver eneste gang man har hatt sex uten kondom med en ny partner. Derfor vil jeg anbefale deg at du tar en test for å være sikker på at du ikke er smittet. Du kan teste deg hos helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom. Det er gratis og du tar testen selv. 

Du lurer på om det kan være sant at eksen din har hatt klamydia i et helt år. Om klamydia "kan skjule seg" i kroppen skriver Folkehelseinstituttet følgende; "Det foreligger få studier som beskriver det naturlige forløpet av klamydia. Man antar at de fleste av de smittede helbredes spontant i løpet av et år eller to, uten behandling." Man kan altså gå med klamydia lenge uten å vite det, og smitte tilfeldige partnere eller fast partner. Noen opplever at de har vært i et fast forhold i lang tid og så blir en test positiv selv om ingen har vært utro. Det kan skje om ikke begge tester seg før, eller i starten av forholdet.

Dette kan tolkes slik at eksen din kan ha hatt smitten i seg i lang tid. Derfor gjentar jeg igjen - det beste du kan gjøre er å gå og teste deg!

Håper dette var til hjelp for deg - lykke til. 

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Klamydia - fakta

Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen, og de fleste som er smittet, merker det ikke. Alle bør teste seg når de bytter partner, så de ikke risikerer å gå med smitten lenge og smitte andre igjen.

Les mer

Mange blir smittet av klamydia

Par i senga (colourbox.com)

Rundt 25 000 tilfeller av klamydia oppdages hvert år. Mange tester seg ikke, og siden klamydia sjelden gir symptomer, kan mange være smittet og smitte andre uten å vite det. Det gjør at faren for å bli smittet ved ubeskyttet sex er stor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex