Hopp til hovedinnholdet
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no på Snapchat
Ung.no på Snapchat

Hei hvor lang tid tar det før man garrantert får symptomer på klamydia?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei hvor lang tid tar det før man garrantert får symptomer på klamydia? Jeg slo opp med exen min for litt siden, vi var sammen i ca ett år og nå mener han at han kan ha hatt klamydia gjennom hele forholdet, men han nekter å teste seg. Vi har ikke brukt kondom. Jeg har ikke hatt noen symptomer og det har heller ikke han.

Besvart 13.02.2018 21:09
 

Svar
Hei jente 16 år

Takk for at du skriver til oss.

Du er redd for at du kan ha fått klamydia av din tidligere partner og lurer på hvor lang tid det tar før du evt får symptomer. 

Det er viktig å vite at de aller fleste som har klamydia har ikke symptomer. Det betyr at man skal teste seg hver eneste gang man har hatt sex uten kondom med en ny partner. Derfor vil jeg anbefale deg at du tar en test for å være sikker på at du ikke er smittet. Du kan teste deg hos helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom. Det er gratis og du tar testen selv. 

Du lurer på om det kan være sant at eksen din har hatt klamydia i et helt år. Om klamydia "kan skjule seg" i kroppen skriver Folkehelseinstituttet følgende; "Det foreligger få studier som beskriver det naturlige forløpet av klamydia. Man antar at de fleste av de smittede helbredes spontant i løpet av et år eller to, uten behandling." Man kan altså gå med klamydia lenge uten å vite det, og smitte tilfeldige partnere eller fast partner. Noen opplever at de har vært i et fast forhold i lang tid og så blir en test positiv selv om ingen har vært utro. Det kan skje om ikke begge tester seg før, eller i starten av forholdet.

Dette kan tolkes slik at eksen din kan ha hatt smitten i seg i lang tid. Derfor gjentar jeg igjen - det beste du kan gjøre er å gå og teste deg!

Håper dette var til hjelp for deg - lykke til. 

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Klamydia - fakta

Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen, og de fleste som er smittet, merker det ikke. Alle bør teste seg når de bytter partner, så de ikke går med smitten lenge eller de smitter videre.

Les mer

Klamydia - mange blir smittet

Par i senga (colourbox.com)

Hvert år blir det oppdaget rundt 25 000 tilfeller av klamydia. Mange tester seg ikke og klamydia gir sjelden symptomer, så derfor kan mange være smittet uten å vite det. Det gjør at faren for å bli smittet ved ubeskyttet sex er stor.

Les mer

Hvor lett smitter klamydia?

Hvis man har sex med en som har klamydia, vil man garantert få det da?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex