Hopp til hovedinnholdet

Det svir i skjeden etter jeg har hatt sex, hva gjør jeg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på snart 16. Jeg har en ting som plager meg ganske mye. Jeg hadde sex for første gang for rundt 1,5 år siden. Jeg har hatt kjæreste i 7 mnd nå, og jeg har lagt merke til at jeg svir ganske mye i skjeden etter at vi har hatt sex. Dette plager meg litt. For det fører jo til at vi har mindre sex. Det svir ganske lenge etter sexen også. Og gjør veldig vondt når han skal inn i meg, men gjør ikke vondt når han er inni meg. What to do?

Besvart 16.04.2018 19:10
 

Svar
Hei jente 15!

Takk for spørsmål.

Svie i skjeden etter samleie eller smerter i skjedeinngangen, nederst i åpningen, og som gjør at det blir smertefullt eller ubehagelig å føre en penis inn i skjeden kan være en tilstand som kalles vestibulitt. Har en først opplevd smerter som du forteller om, kan en etterhvert spenne og grue seg til neste samleie. En vet det vil gjøre vondt og så har det etablert seg et mønster der smerter sammen med muskelspenninger fører til at samleier bare blir vonde. Da er det ok å vite at dette er noe som mange jenter kan oppleve og at det er mulig å gjøre noe med det. Ta kontakt med fastlegen din og be om en henvisning til en gynekolog som vet hva vestibulitt er.

Det som kan være en grei huskeregel er at sex aldri skal være ubehagelig eller smertefullt. Gjør det vondt, er det ok å stoppe opp og ikke ha samleier, prøv heller å gjør andre ting sammen.

Når en begynner å ha sex og samleier, eller når en begynner å ha sex igjen etter en lengre pause, er det ikke uvanlig at det kan gjøre litt vondt. En kan lure på om kjæresten synes en ser bra nok ut og om en selv er god nok i senga. I starten kan en også spenne seg, slik at det kan være vanskelig å få noe inn i skjeden. Dette er noe de aller fleste jenter har opplevd litt eller mye av, så lenge du vet at det vil bli bedre etterhvert som du får mer erfaring og blir tryggere på deg selv, så vil du mest sannsynlig merke at plagene går over. 

Her er uansett noe informasjon og tips du kan sjekke ut: 
Når en blir kåt, tent og har lyst til å ha sex, skjer det mye i kroppen. Pulsen går fortere og hardere, huden blir rødflammet, brystvortene blir mørkere på farge og harde.

Det strømmer blod til kjønnet slik at det svulmer opp og blir mørkere på farge. Klitoris vokser og blir stiv. Skjeden utvider seg og trekker seg innover i kroppen. Skjedeveggene begynner å produsere et sekret som smører skjeden slik at det blir mulig å ta imot en penis eller penislignende gjenstand som fingre eller dildo. Tiden det tar før skjeden er klar kan variere fra noen minutter til 20 - 30 minutt. Blir noe ført inn i skjeden før den er klar, kan det oppleves som smertefullt og ubehagelig. Det er derfor ok å bruke tid på ulike former for stimulering, slik at skjeden blir klar. Noen vet godt hva som skal til av ulike former for stimulering mens andre kan være litt usikker. Prøv deg litt fram og legg merke til hva som fungerer for deg. 

Les gjerne vedlagte artikler for flere tips.

Hilsen sexologisk rådgiver, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Kåt, men kroppen gir ikke forventet respons.

Jente sitter i senga og tenker (colourbox.com)

Veldig mange sliter med å få kroppen til å fungere som forventet i en seksuell situasjon. Lysten på sex er der, kanskje til og med veldig sterk, men den kroppslige responsen uteblir. Skjeden blir ikke våt... Penis blir ikke stiv... Hvorfor skjer det, og hva kan du gjøre med det?

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex