Hopp til hovedinnholdet

Kan to 12 åringer som har sex bli straffet?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Er det lov at to 12 åringer har sex sammen? Kan man bli straffet?

Besvart 10.08.2018 21:38
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Den seksuelle lavalder i Norge 16 år. Det betyr at en person over 16 år kan bli straffet for å ha sex med en person under 16 år. Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Den skal også beskytte barn og unge for å ha sex før de er modne for det. Det er kun den voksne over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes.

Loven sier at straff for seksuell omgang med noen under 16 år, kan falle bort hvis de som har sex er jevnbyrdige (like) i alder og utvikling. Det vil si at ungdommene må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt.

Derfor er det ikke ulovlig, slik at en kan straffes, men  12 åringer er ikke modne for å ha sex, derfor er det ikke anbefalt.

Det er ikke vanlig at ungdommer blir straffet for å ha sex, selv om en ikke har fylt 16 år. For å bli straffet, må politiet få vite om det ved en anmeldelse eller på andre måter. Når to jevnaldrende har sex, og det er frivillig for begge parter, er dette vanligvis en privatsak som ingen andre har noe med. Noen ganger har foreldre anmeldt dette til politiet. Det kan også skje at en av ungdommene anmelder fordi de har følt at det ikke var frivillig.

Det er uansett viktig å ta konsekvenser av egne handling og være klar på egne grenser. En må ikke presse noen til å ha sex, og selvfølgelig sørge for å bruke sikker prevensjon. Dette er ikke lett å finne ut av når en er 12 år, derfor anbefaler jeg at en venter noen år til.

Men utforsking av egen seksualitet og kropp i form av onanering er både lurt, sunt og anbefalt. Les mer om det i artikkelen jeg legger ved svaret.

Ønsker du å vite mer om seksualitet, kropp og utvikling, anbefaler jeg deg å ta en prat med helsesøster på skolen.

Sjekk også ut de artiklene jeg legger ved svaret.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex