Hopp til hovedinnholdet

Noe jeg kan gjøre for at det er 100% sikkert at jeg ikke blir gravid?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har aldri hatt sex før. Men jeg og kj har tenk til å gjøre det. Kanskje om 1 uke ca. Men det jeg er så sykt redd for er det at jeg blir gravid. Da er livet mitt seriøst over. Så hvor stor sjangse er det for å bli gravid med kondom? Og det er noen tegn på at man har blitt gravid? Og burde jeg ta angrepille selv om jeg bruker kondom, bare for å være sikker? Er det noe jeg kan gjøre for at det er 100% sikkert at jeg ikke blir gravid?

Besvart 10.08.2018 15:16
 

Svar
Hei jente 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
De aller sikreste prevensjonsmetodene er p-stav og hormonspiral er langtidsvirkende prevensjon. Du kan lese om de her og i den vedlagte artikkelen om dette. 
I følge WHO/USA har man 2 % sjanse til å bli gravid med kondom med perfekt bruk. Ved vanlig bruk har man 18 % sjanse til å bli gravid. Hvis man velger å bruke kondom som eneste prevensjonsmetode, anbefales det at man har Nødprevensjon i reserve i tilfelle kondomet sprekker eller glir av inne i skjeden. 
I følge WHO/USA  har man 0,3 % sjanse til å bli gravid med p-piller med perfekt bruk. Ved vanlig bruk har man 9 % sjanse til å bli gravid. Det er en selv som har ansvaret for å ta alle p-piller og til rett tid i motsetning til langtidsvirkende prevensjonsmidler som administreres av helsepersonell.
Det aller sikreste prevensjonsmiddelet er p-stav. Med denne er det ingen bruker-feil, og dermed perfekt bruk uansett og da er sjansen 0,05 % for å bli gravid i følge WHO/USA. Det nest sikreste er hormonspiral. Her er det heller ingen bruker-feil og sjansen for å bli gravid med denne er 0,2 %.
Anbefalingen fra Helsedirektoratet er langtidsvirkende prevensjon. Da må man bruke kondom når man ikke vet smittestatus for seksualpartnere. 
Du/dere kan snakke med lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen. Helsesøster kan gi informasjon om prevensjonen, men kan ikke skrive ut resept til deg før du er fylt 16 år. 
Det første tegnet på at man er blitt gravid er som oftest at menstruasjonen uteblir. Da er det gått for lang tid for å kunne bruke nødprevensjon. 
Mens du/dere leser deg/dere opp på de forskjellige prevensjonsmetodene, kan dere kanskje gjøre andre ting enn å ha samleie? Dere kan aller først snakke om dere virkelig er klare for å utforske seksualitet sammen. Det er også viktig å snakke om hvilke grenser dere har, hva dere vil gjøre og hva dere ikke vil gjøre.
Hvis dere bestemmer dere for å utforske seksualitet kan dere kanskje øve dere på å stimulerer hverandres kjønn til orgasme ved bruk av finger fingre, hånd, munn? Da blir dere trygge på hva den andre liker og nyter og dere blir godt kjente med hverandres kropper. da kommer ofte samleie som en naturlig fortsettelse av seksualiteten. 
Tenk gjennom hva som er rett for deg. Snakk med kjæresten din. Dere kan lese dette og artiklene sammen og snakke om det dere leser. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster/sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Kondom

Fakta om kondomer (ung.no)

Kondom er det eneste sikre prevensjonsmiddel som gutter kan bruke. Kondom beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Disse prevensjonsmidlene er absolutt ikke bare for dem som har født! Og visste du at om du får satt dem inn før du blir 21 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år?

Les mer

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Par i senga (colourbox.com)

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Les mer

Ingen aldersgrense på prevensjon

Kondomer (colourbox.com)

Det er ingen aldersgrense på verken hormonell prevensjon eller kondomer. Er du seksuelt aktiv, har du rett til trygg prevensjon. Men hva med foreldrene? Skal de informeres?

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Oralsex og munnsex?

Par kysser (colourbox.com)

Lurer du på hva som er forskjellen på oralsex og munnsex? Har du lyst til å forsøke oralsex med partneren din, men vet ikke hvordan? Kanskje kan du finne forklaring og noen tips her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex