Hopp til hovedinnholdet

Kan han bli straffet for å ha sex med meg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei :) skal ha sex med en 19 åring om noen uker. Jeg lurer på om han kan bli straffet for dette hvis foreldrene mine finner ut av det (siden jeg bare er 15) Kan mamma anmelde han uten at jeg vil? Er også redd for at han ikke kommer inn i meg, er det mulig at han ikke får plass?

Besvart 11.01.2019 13:14
 

Svar
Hei

Din mor kan anmelde denne gutten hvis hun finner ut at dere har hatt samleie, selv om du ikke ønsker det!

Du er under den seksuelle lavalder og det skiller faktisk hele fire år mellom dere. 

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at en person over 16 år kan bli straffet for å ha sex med en person under 16 år. Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Det er kun den voksne over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes.

Straffelovens §195 og §196 sier følgende:
"Den som har seksuell omgang med barn under 14 år, straffes med fengsel inntil 10 år..."
"Den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel inntil 6 år."...
"Straff etter denne bestemmelsen kan falle bort dersom de som har hatt den seksuelle omgangen, er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling".

Vi har denne aldersgrensen for å beskytte personer under 16 år mot å bli utsatt for seksuelle handlinger man ikke er moden for. Det er også slik at sex kan føre til graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia. Det er derfor viktig at man er moden og klar over slike konsekvenser før man har sex, slik at man kan beskytte seg mot dette.

Loven sier at straff for seksuell omgang med noen under 16 år, kan falle bort hvis de som har sex er jevnbyrdige (like) i alder og utvikling. Det vil si at ungdommene må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt. Hvis man blir anmeldt for å ha sex med en person under 16 år er det domstolen som bestemmer om man er jevnbyrdige i alder og utvikling, og om man kan straffes eller ikke.

Over til ditt neste spørsmål i forhold til at du er for trang, så er det slik at unge jenter har stram bekkenmuskulatur. Hvis du er engstelig og stresset, vil du automatisk stramme disse musklene og skjeden vil bli trangere. I tillegg er det viktig å forsøke å slappe av, være kåt slik at skjeden utvider seg og produseres sekret som smører og gjør skjeden klar for et samleie. Bruk god tid på forspillet slik at kroppen din er klar for penetrering av penisen. Tilslutt er det en stor fordel å være trygg og godt kjent med sin partner, slik at samleiet blir en positiv og god erfaring for begge.

Håper at du har fått svar på dine spørsmål og lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier og Sexologisk rådgiver, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex