Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta ny nødprevensjon?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Har spørt allerede før. Men nå skjer det noe mer. Så kort forklart. Er seksuelt aktiv, gikk på p piller. Stoppet så etter en angrepille i 5 dager. Femte dag var jeg dum nok til å ha samleie og jeg tror han kom litt inni meg. Under dette fikk jeg mensen to ganger på en måned. En vanlig og en ved slurv av p piller. Kan hende at jeg fikk småblødninger pga angrepillen også. Så hadde jeg samleie idag, sen femte dagen. Vet jeg kan bli gravid, skal ta en ny angrepille imorgen. Vet det ikke er anbefalt på under en syklus, men syklusen min klusser mye og må bare være på sikre siden. Skal så ikke ha samleie på fem dager framover også starte pillene igjen. Fikk blødning nå nettopp, og så ut som mens enn bare lette blødninger. Dette er da femte dag etter angrepillen ble tatt. Kan hende på grunn av samleie? Blødninger får jeg bare stadig på grunn av alle disse hormon grepene jeg bruker mot meg selv. Skal stoppe og få dette organisert etter siste angre pille. Kan jeg få forklaring på alt dette?

Besvart 12.01.2019 14:41
 

Svar
Hei jente 15 år

Du skriver ingenting om hvilke p-piller du bruker. Heller ikke hvilke nødprevensjond du har tatt, men siden du skriver at du har ventet i 5 dg med å ta p-pillene dine går jeg utfra at du har brukt EllaOne. 

Ellaone skal bare brukes én gang per menssyklus som du selv skriver. Nå som du likevel er i den situasjon at du har hatt ubeskyttet samleie bør du ta en ny nødprevensjon. Dersom du tar EllaOne vil du få i deg mye hormoner på kort tid og kanksje oppleve få flere bivirkninger som f.eks kvalme, smerter, ubehag i magen og brekninger for å nevne de vanligste bivirkningene. Alternativt til EllaOne er å sette inn en kobberspiral hos lege. Dette virker som nødprevensjon og vil i tillegg virke som prevensjon fremover. En kobberspiral må settes inn senest 5dg etter ubeskyttet samleie. 

 Blødningsforstyrrelser er en helt normal bivirkning ved bruk av nødprevensjon.Det er vanskelig for meg å si årsak til blødningen du har i dag basert på det du skriver. Det kan være en mens blødning, men også en blødning pga hormonforstyrrelse eller en blødning etter samleie som følge av en liten rift. 

Det anbefales å ta en graviditettest ca 3 uker etter bruk av nødprevensjon for å utelukke graviditet.

Du bør også sjekke deg for seksuelt overførbare infeksjoner også dersom du har hatt ubeskyttet samleie med ny seksualpartner. Dette kan du gjøre på helsestasjon for ungdom eller hos fastlegen. 

Videre at du bruker kondom som tilleggsprevensjon ved oppstart igjen på p-piller. Henholdsvis i 7 dager dersom du bruker en kombinasjons p-piller og i 2 dager ved bruk av gestagen p-piller. 

Dersom du synes det er vanskelig å huske p-pillene dine vil jeg anbefale deg å bytte prevensjonsmetode til hormonspiral eller p-stav. Da trenger ikke du å gjøre noe selv for å opprettholde sikker prevensjon. Siden du er under 16 år er det en lege som må skrive ut resept til deg. Du kan snakke med fastlegen din eller lege på helsestasjon for ungdom der hvor du bor. 

Kan du snakke med foreldrene dine om dette og få hjelp til å vurdere hva som er best for deg? Du kan alternativt ringe legevakt der hvor du bor å få veiledning ifht nødprevensjon om du er usikker på hvilke metode du vil gå for.

Lykke til videre.

Med vennlig hilsen helsesykepleier, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex