Hopp til hovedinnholdet

Penis blir rød og svir, og det kommer væske ut. Hva kan det være når jeg ikke har hatt sex?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 14 år, og en skjelden gang kan det skje at penisen min blir rød en god stund, den svir, og det kommer en slags veske fra den. Men jeg har aldri hatt noen form for sex, eller kysset noen. Det pleier å være fint i ca ett år så kommer det tilbake. Så hva kan det være?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det kan være forskjellige årsaker til det du forteller om. Det er vanskelig for oss på Ung å si helt sikkert hva det kan være, men vi kan gi noen tanker. 

Penishodet har en veldig fin og tynn hud som kalles for slimhinnehud som er litt fuktig og blank. Hvis man er omskjært blir huden mer lik huden ellers. Slimhinnehuden kan fort bli veldig irritert. Det kan komme av mekanisk irritasjon som ved onanering eller samleie, det kan være at du har vasket deg med sterk såpe som irriterer huden eller det kan være at du har fått en soppinfeksjon. Dette er ikke noe farlig. Hvis plagene dine varer veldig kort er det ikke noe du trenger å bekymre deg over. 

Hvis væsken du forteller om kommer fra under forhuden er det mer sannsynlig en balanitt (infeksjon under forhuden). Det er veldig vanlig og kan komme av soppinfeksjon, bakterier eller hudplager. Du kan lese litt om dette her. 

Soppinfeksjon merkes ofte ved at hodet blir rødt eventuelt med små prikker, og det kan klø eller svi. Mange opplever også at det blir mer hvitt belegg som man skyller av. Det er vanskelig å si om det er det du har. Ofte går det over, men hvis ikke så kan man kjøpe krem mot sopp på apoteket. Den heter canesten. 

Det er vanskelig å si hva den væsken som kommer ut kan være. Hvis det kommer ut av urinrøret så kan det være en irritasjon i urinrøret. Så lenge du ikke har hatt ubeskyttet sex så er det ikke noe som er farlig.

Det er viktig å skylle og vaske under forhuden og på penishodet, men det er viktig at man ikke vasker og skyller for mye. Bruk bare vann og hold deg unna såper. Det er heller ikke nødvendig å bruke intimsåpe. Snakk med legen din eller lege på helsestasjonen for ungdom hvis dette ikke blir borte eller kommer ofte tilbake. 

Hilsen Legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Gutteplager” – små og større plager fra penis og i underlivet

Gutt ser på underliv (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper på penis som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje penishodet er litt rødt? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for guttene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for guttene