Hopp til hovedinnholdet

Jeg har mange følelser for tiden og prøver å se mer jentete ut.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente som har opplevd mange følelser for tiden. I det siste har mange yngre spurt meg om jeg er gutt eller jente. jeg blir veldig lei meg. Jeg prøver så godt jeg kan å se litt mer jentete ut, men jeg vil ikke forandre meg selv. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du kontakter Ung.no

Jeg forstår at du kan ha det vanskelig om du kjenner på mange følelser og får kommentarer og spørsmål knyttet til ditt kjønn. 

Noen følelser kan være ubehagelige og er knyttet til det en tenker og tolker om blant annet seg selv, andre og framtiden. Det kan være slitsomt og det er forståelig og bra at du ønsker hjelp.

Kanskje denne fine artikkelen om kjønnsidentitet kan være litt oppklarende for deg?

Men det er også bra at du tenker at du ikke vil forandre deg. Det er viktig at en aksepterer seg selv som den du er og andre bør og skal også akseptere det. hvis de ikke kan eller vil det, er det deres problem, men sett grenser og si i fra om andre kommer med slike upassende kommentarer.

Noen ganger kan følelsene og situasjonene være vanskelige å takle. Vi har laget en artikkel om dette som jeg anbefaler deg å lese. Den heter: "Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser". Her kan du få gode råd om hva du kan gjøre.

Ellers vil jeg anbefale deg å snakke med noen om hvordan du har det og hva du tenker på som gir deg disse vanskelige følelsene. For det hjelper å snakke om ting. Da kan man sortere og lære seg at ubehagelige følelser ikke er farlige. De er en del av livet og at alle har perioder der ting oppleves tungt. Samtidig som en kan få gode råd om hva en kan gjøre for å hjelpe seg selv videre.

Da kan helsesøster på skolen være en du kan snakke med. Du kan også benytte deg av den anonyme chattefunksjonen til Sex og Samfunn om du ønsker å utforske mer dine tanker om kjønn og hvem du er.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette liker jeg med meg selv!

Fornøyd gutt

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Såret av kommentarer?

Jente tenker (colourbox.com)

Mange slenger med leppa og kommer med ufine kommentarer. Hva gjør du om det er du som blir rammet?

Les mer

Chat om seksualitet og få svar om prevensjon i chatbot

Sex og samfunn

Lurer du på noe om seksualitet, seksuell helse eller prevensjon? Da kan du få svar på chat med fagpersoner eller chatbot'en på Sex og samfunn.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet