Hopp til hovedinnholdet

Venninnen hennes har hatt en grusom barndom og kutter seg selv.

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en jente på 13 år som har en venninne som har hatt en grusom barndom. hun kutter seg ofte og jeg vill hjelpe henne meg å slutte med det. foreldrene vet at hun har gjort det før, men ikke at hun har gjort det nå. hun har sagt det til læreren. men hun vill fortsatt ikke slutte med det. så har dere noen forslag? hilsen ....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (13)

Takk for at du skriver til oss.

Så heldig vennen din er som har deg i livet sitt! Hun er heldig.

Vi vet at selvskading ofte er et forsøk på å takle veldig vonde følelser og tanker. For mange, kan den fysiske smerter ved selvskading få tankene bort fra de følelsesmessige smertene.

Når venninnen din har så vondt at hun kutter seg, trenger hun hjelp fra fagfolk. Det kan være helsesøster på skolen, helsesøster/lege på helsestasjon for ungdom der dere bor, eller fastlegen hennes. Det er kjemptfint at hun har snakket med læreren sin om dette. Kanskje hun er klar for å snakke med helsesøster også?

Det viktigste du kan gjøre
er å støtte og lytte til henne og være en god venn, sånn som du er nå. Du kan si til venninnen din at du vet at det hjelper å prate med noen når man har det vanskelig, og dersom det er naturlig kan du tilby deg å være med. Det kan være godt å ha med en god venn når man skal snakke om noe vanskelig.

Det viktigste en venn med problemer har behov for er at du er en forutsigbar venn. At du holder avtaler, at du er som før, at dere kan finne på vanlige ting sammen og være sammen uten at problemene får for mye fokus. Du kan støtte og lytte, ikke behandle. 

Det er ofte at venner ikke ønsker å fortelle hva som er galt med en gang. De må føle seg klar for det, men ved at du spør vet de at du er der for dem når de er klare for å fortelle.

Samtidig er det mange ungdommer tar veldig mye ansvar for venner som har det vanskelig. Det er viktig å bry seg, men du skal ikke sitte med alvorlige bekymringer for venner alene. Hvis vennene dine forteller deg om alvorlige problemer må du prate med en voksen du har tillit til. Det kan være foreldrene dine, en lærer, sosiallærer eller helsesøster.

Jeg legger ved noen artikler hvor du kan finne flere tips og råd når du er bekymret for vennene dine.

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

- Jeg har en venn som sliter skikkelig

Trøster venninne (colourbox.com)

Jeg har en venn som sliter veldig, hun orker ikke å være med på noe og er lei seg ut hele tiden. Hun har ikke sagt så mye, men jeg vet hun ikke har det godt.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme