Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil ha tannregulering, selv om jeg ikke behøver det! 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er rett og slett lei meg! Jeg sa til mamma og pappa at jeg vil ha regulering, men de begynte å le når jeg sa hvorfor. Jeg har jo en grunn til det! Jeg er ikke fornøyd med tannstillinga mi! Alle absolutt alle sier «åh du har så perfekte tenner» «åh jeg skulle ønske jeg var deg» «nei du trenger ikke regulering!» hjørnetennene mine er lenger oppe og fortennene i overkjeven er langt over fortennene mine i underkjeven. Man ser jo bare fortennene mine når jeg smiler. Alle jeg ser på instagram kan man se alle tennene. Og så lesper jeg oftere og oftere. En venninne i klassen min fikk regulering i dag. Tannlegen hennes sa at hun kunne velge og hun ville ha regulering. Jeg er livredd for at min tannlege ikke skal si det! Hva skal jeg gjøre hvis jeg ikke får regulering når jeg søren ikke er fornøyd med tennene mine?? Jeg blir så lei meg, når til og med foreldrene mine ikke tar meg seriøst en gang. De burde jo støttet meg!! Jeg er i en låst situasjon. Hver så snill å hjelp meg:((

Besvart 23.01.2018 13:51
 

Svar
Hei

Tannregulering er relativt dyrt. Det er en behandling som krever mye ressurser, både fra reguleringstannlegen og deg.  Man får inntil man er 20 år dekt deler av regningen fra folketrygden. Hvor mye man får dekt avhenger av hvor skjeve tennene og bittet er. Det vil si at jo mer du trenger tannregulering, jo mer får man dekt. Dersom man egentlig ikke trenger tannregulering vil det koste mer.

Overbitt, underbitt, åpent bitt, det at det er for trangt mellom tennene, eller for åpent mellom tennene, for mange eller for få tenner. Det er vanlige årsaker til at man behøver tannregulering. Du er enda ung. Tannstillingen er ikke helt på plass enda. Veldig ofte kan noen tenner korrigere seg av seg selv, andre ganger trenger de litt hjelp.

Jeg synes at du bør snakke med både din mor og far om dette. Tannlegen kan henvise deg til reguleringstannlege, selv om det ikke er behov. På det vi kaller eget ønske. En konsultasjonstime hos reguleringstannlegen koster cirka 1000 kroner. Da får dere svar på alt det dere måtte lure på i forbindelse med tannregulering. Du får vite om du trenger tannregulering, hva det eventuelt vil koste, og hvor lang tid det mulig vil ta.

Vennlig hilsen tannlegen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Kort om selvtillit og selvfølelse

Gutt (colourbox.com)

Selvtillit og selvfølelse er to begrep som ofte blir brukt om hverandre. De kan imidlertid bety litt forskjellige ting, og det ene kommer ikke nødvendigvis etter det andre.

Les mer

Tannregulering

Tannregulering (colourbox.com)

Skjeve tenner, underbitt eller store mellomrom mellom fortennene? Særpreg er sjarmerende, men noen trenger regulering.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tannhelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tannhelse