Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir mobbet fordi jeg er adoptert. Hvordan kan jeg få de andre til å ikke være slemme mot meg? 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er adoptert og tenker mye på det de i kalssen over meg kaller meg asiater men jeg kommer fra Colombia jeg hater og vere adoptert men det verste er at det er ikke alle som liker meg for at jeg er adoptert jeg blir også litt mobba for det også men jeg har en venn som hjelper meg det jeg lurer på er om hvordan jeg kan få de andre til å ikke vere slemme mot meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du er adoptert og at dette er noe du tenker mye på. Det er vondt å lese det du skriver om at det ikke er alle som liker deg fordi du er adoptert, og jeg blir lei meg når jeg leser at du blir mobba. 

For det første, så er det utrolig barnslig å plage deg fordi du er adoptert. Det at de kaller deg asiater viser bare hvor lite kunnskap de har om geografi. Ingen fortjener å bli mobba for hvem de er eller hvor de er fra. Dessverre så er det flere som opplever det samme som deg, å bli plaget på grunn av utseende, hvor de kommer fra eller noe annet.

Du spør hvordan du kan få de andre til å ikke være slemme mot deg. Du forteller at du har en venn som hjelper deg. Jeg er glad for å høre det, det er godt å ha en venn. Kan du for eksempel snakke med vennen din, og bli enige om hva dere skal gjøre hvis de plager deg eller kaller deg for ting? Skolen har et ansvar for å forebygge og forhindre mobbing. Kan du ta opp dette med en voksen på skolen? Hvis det er vanskelig å gjøre det alene, kan du spørre om vennen din vil bli med deg? De som mobber og plager andre gjør det av ulike grunner. Noen føler seg usikker selv, og mobber andre for at de selv skal føle seg mindre usikker, eller de vil kanskje tøffe seg for noen. Disse trenger å høre at det å mobbe ikke er tøft, det er det stikk motsatte. Jeg håper skolen vil ta ordentlig tak i dette, slik at skolehverdagen blir bedre for deg.

Du forteller at du hater å være adoptert. Det er trist å høre. Du er bra akkurat sånn som du er. Og du er like mye norsk som alle andre. Det har ikke noe å si hvor du er født. Jeg tror det finnes flere som kjenner på de samme følelsene som du gjør. Jeg vet at noen syns det hjelper å snakke med noen du stoler på. Er dette noe du har tenkt på? Kan du for eksempel starte med å fortelle det til noen på skolen, sosiallærer eller helsesøster? Kanskje du kan få hjelp til hvordan du skal håndtere tankene og følelsene rundt det å være adoptert. Noen ganger er det også godt å bare få det ut, og dele tankene med noen som lytter.

Så bra at du skriver mail og spør om råd. Det viser at du ønsker å få det bedre. Du fortjener å ha det bra, og jeg håper du klarer å snakke med noen du stoler på om disse tingene. Hvis du har lyst til å snakke mer anonymt, kan du for eksempel ta kontakt på chat eller telefon på kors på halsen, og det er bare å sende ny mail hvis du ønsker det.

Hilsen

Kors på halsen i samarbeid med ung.no

På chat, mail & telefon (man-fre kl 14-22)
Korspahalsen.no - 800 333 21

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing blant unge

Jente blir mobbet (colourbox.com)

Vi snakker generelt om mobbing når én eller flere personer, gjentatte ganger og over en viss tid, sier eller gjør vonde og ubehagelige ting mot noen som har vanskelig for å forsvare seg.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Adopsjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om adopsjon