Hopp til hovedinnholdet

Kan en på 10 år kjøpe aviser på Rema og selge dem videre?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Jeg er 10 år og jeg lurte på om jeg kunne kjøpe aviser på rema 1000 og så selge dem. Kan jeg det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ingen lov som forbyr deg å gjøre dette. Det eneste du må passe på er at du ikke utgir deg for å selge avisene på vegne av noen. Hvis du for eksempel kjøper 10 eksemplarer av VG må du ikke utgi deg for å selge dem på vegne av VG.

Selv om det ikke er noe forbud mot å gjøre dette har jeg vanskelig for å se for meg at du kommer til å tjene noe særlig med penger på det. Det er nok ikke så mange som er villig til å betale mer for å kjøpe en avis av deg når de kan få den billigere i butikken.

Generelt må du være fylt 13 år for å ta deg jobb. Det er imidlertid unntak dersom det gjelder å være med i teaterforestillinger, filmer og liknende. Der finnes det ikke noen aldersgrense, men foreldrene (eller andre foresatte) og Arbeidstilsynet må gi samtykke til det.

Hvis familien driver gård, kan barn under 13 år hjelpe til med f.eks. potethøsting, bærplukking og lett stell av dyr. Det regnes ikke som arbeid i lovens forstand.

Det er altså noen år til du kan ta betalt arbeid. I mellomtiden kan du gjøre småjobber som å hjelpe til hjemme for eksempel:-)

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser