Hopp til hovedinnholdet

Kan en på 16 år selv bestemme om hun vil ta hull i øret?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har et hull i øret, men jeg ønsker å ha to til på hvert øre! Mamma synes ikke det er fint, og sier at jeg ikke får lov. Det jeg lurer på er om jeg har lov til å bestemme det selv, når jeg er 16 år gammel. Jeg har i tillegg jobb, så jeg kan betale det selv. Jeg bestemmer vel selv over min kropp og penger jeg tjener selv? Håper jeg får et svar så fort som mulig :) Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ifølge barneloven § 30 har foreldre rett og plkt til å ta avgjørelser for barnet i personlige forhold. Etter barnelovens regler er alle under 18 år barn. Det vil si at frem til du fyller 18 år har moren din rett til å ta avgjørelser for deg. 

Barneloven inneholder også regler om at barn skal få si sin mening før avgjørelser blir tatt, og ettersom barnet blir eldre skal han/hun også få større selvråderett. Disse bestemmelsene finner du i barneloven § 31 og § 33. I og med at du er 16 år gammel skal det legges stor vekt på hva du mener, men det betyr ikke at det skal legges avgjørende vekt på hva du mener.

Det er riktig som du sier at barn over 15 år i utgangspunktet bestemmer over penger de selv har tjent, eller som de har fått i gave. Hvis du finner en frisørsalong eller et piercing studio som er villig til å ta hull i ørene dine uten skriftlig samtykke fra foreldrene dine, har du altså lov til å bruke pengene dine på dette. Men moren din har allikevel lov til å si nei, så du får selv vurdere om dette er så viktig for deg at du vil gjøre det selv om hun ikke gir deg lov.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser