Hopp til hovedinnholdet

Jeg får ikke lov av foreldrene mine å ha kjæreste til jeg er 20 år... j15(snart 16)

 

Spørsmål
Hei=) j15(snart 16) Jeg får ikke lov å ha kjæreste til jeg er 20 år:(. Jeg har truffet en veldig søt og snill gutt og han har spurt meg om vi kan bli sammen. Men det er litt pinlig å si at jeg ikke får lov til å ha kjæreste:(. Jeg hater livet mitt:'( tusen takk<3
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Myndighetsalderen i Norge er 18 år. Det betyr at foreldrene dine i utgangspunktet ikke har noen bestemmelsesrett over deg etter dette. Foreldrene kan etter du har fylt 18 år sette betingelser for goder du mottar av dem, og som du ikke har krav på (for eksempel lommepenger). Frem til du fyller 18 år har foreldrene dine etter barneloven § 30 som utgangspunkt både rett og plikt til å ta avgjørelser for deg i personlige forhold.

Det finnes likevel flere begrensninger i dette utgangspunktet. For det første har du i alle tilfeller rett til å si din mening og til å bli hørt, og det skal legges stor vekt på meningen din (se barneloven § 31). Foreldrene dine skal også etter § 33 gi deg stadig større selvbestemmelsesrett frem til du blir myndig. I alle tilfeller skal foreldrenes avgjørelsesmyndighet etter § 30 utøves ut fra dine interesser og behov.

Jeg vet ikke hva som er foreldrene dine sin begrunnelse for dette standpunktet. Men mange foreldre er redd for at datteren kan bli utnyttet av eldre gutter. Du kan jo be foreldrene dine forklare for deg hvorfor de ikke vil at du skal ha kjæreste enda. Når du hører deres argumenter kan du kanskje vise at du forstår deres bekymring, men forsøke å vise at du er voksen og ansvarsfull nok til å ha en kjæreste. Dere kan jo forsøke å inngå et kompromiss, der du går med på noen ”regler” for ditt forhold til kjæresten din, som gjør at dine foreldres bekymringer blir mindre.

Du kan også være oppmerksom på at den seksuelle lavalder i Norge er 16 år. Personer som har seksuell omgang med personer under 16 år kan straffes for dette etter straffelovens § 196. Formålet med bestemmelsen er å beskytte barn mot å bli seksuelt misbrukt av eldre, samt å forhindre at de blir presset til å være med på noe de egenlig ikke har lyst til. Det kan jo hende foreldrene dine er redde for at du skal bli presset til å gjøre noe du egentlig ikke har lyst til, og nekter deg å ha kjæreste for at du ikke skal havne i en slik situasjon der du blir presset.

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex


Quiz: Hva vet du om minoriteter?

Får alle asylsøkere bli i Norge?