Hopp til hovedinnholdet

Er det aldersgrense på betakaroten?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Er det aldersgrense på betakaroten? kan jeg som 14åring kjøpt det, isåfall hvor?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Betakaroten får man kjøpt på helsekostbutikker (og trolig også apotek) og det er ingen aldersgrense.

Betakaroten er en forløper for vitamin A og finnes i en rekke fargerike grønnsaker, deriblant gulrøtter. Det er betakaroten som gir gulrøttene den oransje fargen. Betakaroten inntatt i naturlig form, det vil si gjennom matvarer som inneholder betakaroten er ikke farlig. Når det gjelder inntak av betakaroten i form av tilskudd (tabletter) anbefaler norske helsemyndigheter at man ikke tar tilskudd over 60-120 mg/dag, da betakarotentilskudd trolig kan øke risikoen for dødelighet av hjerte- og karsykdom og lungekreft. Det er særlig viktig å ikke ta høye tilskudd av betakaroten dersom man røyker.

Hva er grunnen til at du ønsker å ta tilskudd av betakaroten? Er det for å bli brun? I såfall vil jeg bare understreke at dokumentasjonen på om betakaroten lettere kan gi brunfarge er dårlig.  Enkelte kan opplever at huden deres blir gulaktig dersom de spiser veldig mye gulrøtter pga. betakaroten, noe som kanskje kan gjøre at man ser litt mer brun ut.

Dersom du mistenker at du mangler noen vitaminer/mineraler i kroppen din, vil jeg anbefale deg å kontakte lege for en blodprøve for å finne ut hvilke vitaminer/mineraler du mangler.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser