Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor er det aldersgrenser på facebook, twitter, vine, instagram og hot or not?

Jente 13 år
 

Spørsmål

hvorfor har vi aldergrenser på facebook,twitter,vine,instagram,hot or not osv,,,, fordi det blir jo veldig urretferdig for de mindre når de kan ha det, alle burde ha rett til å ha ,vine, hot or not,facebook,instagram osv.. fordi det er nesten 13 år aldergrense på alt, og det blir o litt kjedelig for de som er 9,10,11,12 år gammle og de vil ha alle de tingene, hva er egentlig vits for å ha hot or not det er jo bare og snakke med gutter på nettet eller jenter pånettet, og de snakker for ekspel: hey babe, hey sexy og masse sånt, og vis du spør var de gjør så svarer de foreksempel tenker på deg, og da blir jo litt flau, og på facebook der snakker du bare med vennene dine, og vis du spør fremmede om å bli venner så gjør facebook sånn at vi ikke kan spør noen om å bli venner på facebook og det er også litt kjipt, vine der ser du mange videoer som er v3eldig vitige så derfor synts jeg at alderen på vine må være 11år eller 12år,instagram der legger du bare ut bilder av deg skjøl og andre snx<3

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt

Det er informasjonen tjenester samler inn om deg som i all hovedsak avgjør hvilken aldersgrense en tjeneste bør ha.

Det finnes en bestemmelse som heter COPPA (Children's Online Privacy Protection Act). I COPPA står det at mobil- og nettjenester ikke får lov til å be om noen bestemte typer opplysninger fra barn under 13 år. Informasjonen det er snakk om er ting som fult navn, adresse, telefonnummer, og andre ting som er spesielt og unikt bare for deg. Slike opplysninger om barn under 13 år er det bare lov å be om dersom tjenesten har en god grunn for å samle det inn, og barnets foreldre skriver under på en kontrakt om at det er greit at tjenesten samler slik informasjon.

I tillegg til aldersgrenser finnes det også en del sider og tjenester som har aldersanbefalinger. Det betyr at den som eier tjenesten mener tjenesten inneholder informasjon, bilder eller filmer, eller legger opp til en måte å snakke og oppføre seg på som ikke passer for barn under en viss alder.

Aldersanbefaling betyr at det ikke er anbefalt at de som er under en viss alder bruker tjenesten, mens aldersgrenser betyr at de ikke får lov.

På tjenester der man er helt anonym og ikke trenger å gi fra seg noe informasjon om seg selv verken til de som eier tjenesten eller til andre brukere har man derfor ikke aldersgrenser, men ofte aldersanbefalinger.

Det er altså ikke nødvendigvis innholdet (bilder, filmer og sånt) på Instagram, Vine, Facebook og andre lignende tjenester som gjør at de får aldersgrense 13 år. Det er COPPA sine regler. Reglene er der for å beskytte barn slik at ingen bruker informasjon om dem på en ugrei måte, men det betyr jo også at tjenester, som Facebook, der hele poenget er at det skal være lett å finne fram til bestemte personer, er stengt for de som ikke er 13 år enda.

Trøsten for være at de som ikke er 13 år nå, kommer til å bli det en gang om noen år og da er det ingen som kan komme og si at de ikke får lov lenger.

 Hilsen Medietilsynet i samarbeid med Ung.no
 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser