Hopp til hovedinnholdet

Har foreldre lov til å tvinge med seg 16 åringer til syden?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei Skal til utlandet i 3 uker men har ikke lyst til å dra bort. Har foreldre lov til å tvinge med seg 16 åringer til syden?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er forskjell på hva foreldre har lov til og hva som er urimelig at de bestemmer. I følge barneloven er det dine foreldrene dine som er ansvarlig for deg, både juridisk og økonomisk til du er 18. Kortversjonen av dette er at det er de som bestemmer over deg til du er myndig.

Det er mange foreldre som ville være veldig ukomfortabel med å reise fra en 16 åring hjemme alene i så lenge som tre uker. Skulle det skje noe alvorlig med deg eller huset er det fortsatt de som står ansvarlig selv om det ikke er deres skyld.

Du bør snakke med dine foreldre og spørre dem hva skal til for at de stoler så mye på deg at du kan være hjemme alene og hvor lenge. kanskje dere kan komme fram til noen løsninger.

Selv om du fyller 18 har du ikke automatisk krav på å få være hjemme alene i deres hus. Det er de som betaler for det og forsikrer det. Med mindre du har et annet sted du kan være der det er noen som kan ta ansvar for deg er nok den tydeligste løsningen at du blir med dem.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser