Hopp til hovedinnholdet

Er det aldersgrense på å bruke proteinpulver?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, er det aldersgrense på å bruke proteinpulver? Er ikke så glad i grønnsaker og sånn så tenker at det er en fordel å bruke det. Hilsen gutt 14

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 14 år!

Takk for at du skriver til oss, dette er et tema som opptar mange ungdom!

Det er ikke aldersgrense for å kjøpe proteinpulver, men det anbefales ikke. 

Det finnes ingen snarvei til suksess – for å bli best i en idrett kreves det mye hard trening og mye bra mat! Proteinpulver er ikke farlig, men heller ikke nødvendig så lenge du spiser normalt sunt og variert. Matvarer som inneholder mye protein av høy kvalitet er blant annet kjøtt, fisk, egg, melk og meieriprodukter, bønner og andre belgfrukter. Så lenge du spiser et normalt sunt og variert kosthold får du i deg alle de essensielle aminosyrene uten å ta kosttilskudd. Ønsker du likevel å ta proteintilskudd er det altså ikke farlig, men om du drikker f.eks. en halvliter TINE Styrk etter trening gjør det samme nytten.

Det er ikke gunstig å få i seg for mye proteiner heller. Proteiner er også energigivende, og dersom du får i deg for mye proteiner vil energioverskuddet lagres som fett på kroppen. Selv ved svært hard styrketrening trenger du ikke mer enn maksimalt 1,5-2 gram protein per kilo kroppsvekt per dag. Jeg vet ikke hvor mye du veier, men la oss ta et eksempel på at en person veier rundt 55 kg. Det betyr at du hver dag bør personen ha et proteininntak på rundt 80 - 110 gram protein dersom personen trener mye hard styrke. Gjennom et variert og sunt kosthold vil du trolig få i deg dette uten tilskudd. Hvis du tror du ligger i underkant av dette inntaket kan du prøve å spise litt mer av de gode proteinkildene jeg viste til over. Rett etter trening kan du f.eks. drikke et stor glass melk, spise en boks cottage cheese med litt syltetøy, drikke sjokolademelk, spise en kyllingsalat eller lignende. 

Jeg legger ved den link fra Olympiatoppen, der de kommer med gode kostholdsråd, jeg anbefaler deg å lese dette!

www.olympiatoppen.no/fagomraader/idrettsernaering/undervisningsopplegg/media40789.media

Jeg ønsker deg lykke til videre med treningen!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser