Hopp til hovedinnholdet

Bestemme hvor hun vil bo

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! jeg er ei jente på 14 år. Fare min bruker kun penger på seg selv, og kjøper kun ting som han kan få penger for igjen når han selger det. Han kjøper aldri billetter eller noe slikt. Han er også veldig nøye på om det er hans helg, og vert minste lille minutt gjeller for ham får se oss, og det er jo greit, men en dag hadde jeg en tentamen jeg måtte lese på, men han lot meg ikke være hos mor får å lese, han sa jeg kunne lese hos han, når bussen tar 1 og en halv time fram og tilbake, og jeg skulle i en bursdag om 3 timer. I stede får å sitte på bussen i 1 og en halv time kunne jeg ha lest og kunnet det jag skulle ha tentamen i enda bedre. så det jeg egentlig lurer på er hvor gammel jeg må være for å bestemme selv hvor jeg vil være, hos mamma eller pappa?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er foreldrene dine som skal bli enige om hvor du skal bo når de skiller seg. 

Når foreldre går fra hverandre skal de lage en samværsavtale. I den avtalen skal det stå hvor du skal bo, når du skal være på besøk og slike ting. Det er vanlig at slike avtaler forandre etterhvert som man blir eldre eller finner ut at ting ikke funker. Du kan lese mer om å forandre en slik avtale på lenken under. 

Lenke til side om å forandre samværsavtale

I barnekonvensjonen står det at du har rett til å bli hørt. Det betyr ikke det samme som at du kan få bestemme alt, men at foreldrene dine skal høre på deg når de tar avgjørelser som gjelder deg. Det betyr at i denne saken, om hvor du vil bo, skal foreldrene dine høre på deg. Det er foreldrene dine som må bestemme dette, men de må høre på deg. 

De må også begrunne og forklare deg hvorfor de velger som de gjør. Hvis de mener at du må forsette å bo hos faren din selv om du ikke vil, skal de ha en veldig god grunn til det. 

Hvis foreldre ikke klarer å bli enige om slike ting eller klarer å være fleksible så kan de få hjelp hos familievernet. Det er et kontor som tilbyr gratis hjelp til familier. De kan hjelpe dere å komme frem til gode løsninger som passer for alle. 

Les mer om familievernet og finn ditt nærmeste familievernkontor

Hilsen oss i Barneombudet

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser