Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør man hvis man er redd for at man er gravid?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hva skal man gjøre om en venn har hatt sex som 13 åring og nå kanskje er gravid men tørr ikke snakke med foreldrene om det fordi henne syntes det er kleint og skummelt og vet at henne ikke hadde fått lov? Hva skal kjæresten hennes gjøre han er 14 år og henne elsker han men han slo opp rett etter de mistet jomfrudommen sin til hverandre? Hva kan jeg hjelpe med som en god venn og gi gode råd?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 13 år.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg forstår at vennen din har det vanskelig. Det å være 13 år, og være redd for å være gravid er ikke lett. Jeg vil råde vennen din til å snakke med foreldrene sine, men jeg kan forstå at det oppleves vanskelig. Du skriver at vennen din vet at hun ikke hadde fått lov av foreldrene å ha sex, og det kan nok hende. Den seksuelle lavalderen er 16 år.

Hvis vennen din ikke vil snakke med foreldrene sine bør hun snakke med helsesøster, eller gå på helsestasjonen for ungdom. Det er viktig å finne ut om hun faktisk er gravid. Jeg vet ikke om eks kjæresten til vennen din er informert om dette med en mulig graviditet, men om han vet det så kan han jo støtte vennen din. Hvis han elsker vennen din kan han kanskje snakke med henne om hva han føler og tenker.

I denne situasjonen kan du oppfordre vennen din til å søke hjelp, slik at hun kan finne ut om hun er gravid. Det er viktig at hun finner det ut så raskt som mulig i forhold til en eventuell abort. I tillegg er det sikkert godt for vennen din å ha en god venninne å snakke med, en som kan lytte og støtte.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser