Hopp til hovedinnholdet

Er det lov til å nekte en person på 20 år å komme inn på et utested med 24 års grense?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg er 22 år. Utesteder selger lovlig sprit til 20-åringer. Har vaktene på et utested med 24-årsgrense noen juridisk hjemmel i å nekte en 22-åring å komme inn? Snakket med en kompis som er vekter som sa at man egentlig har rett å komme inn på alle utested dersom man har bikket 20 år . Jeg har også blitt fortalt at man kan rapportere forholdet til politiet dersom man blir nektet inngang uten særlig grunnlag for det (så lenge man har bikket 20 år). Jeg vet at den øvrige aldresgrensen har noe med utestedets profilering å gjøre, men har de likevell noen rett til det å nekte inngang med tanke på hjemmel i lov?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Etter reglene i alkoholloven er det ikke noe i veien for å slippe inn en person på 20 år på et utested der de serverer sprit, men det er ikke det samme som at en person på 20 år har noen rett eller et krav på å få komme inn på slike utesteder. 

Utestedene er privat eiendom, og den eller de som eier et utested kan fint bestemme at de vil ha en aldersgrense på f.eks. 24 år og dermed nekte alle under 24 år inngang. Så lenge aldersgrensen gjelder alle og de ikke diskriminerer enkeltpersoner på grunn av f.eks. etnisitet eller seksuell legning har de lov til å ha slike aldersgrenser. Så du må nok bare vente til du blir gammel nok til å komme inn på disse utestedene. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser