Hopp til hovedinnholdet

Har COD: Black Ops 2 en negativ effekt på meg?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 12 år og lurer på om black ops 2 har en dårlig virkning på meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt

Det er vanskelig å si hvilken virkning et bestemt spill har på akkurat deg, men COD: Black Ops 1 og 2 har fått en 18-årsanbefaling på alle plattformer, utenom Wii. Spillet har fått anbefalingen på grunn av ekstreme voldsinnslag som ikke bare rettes mot andre soldater, men også mot uskyldige sivile.

Når man møtes av veldige voldsomme innslag på TV, film, spill eller lignende kan man for eksempel få mareritt, bli skremt eller vonde tanker som ikke er noe hyggelig å tenke på. Enkelte inntrykk kan også være vanskelige å forstå og dermed gjøre at man blir urolig og ikke får det noe bra i etterkant. Det er også enkelte spill som gir deg muligheten til å gjennomføre handlinger som strider så sterkt mot det man kaller samfunnsnormen eller moralen, hvor man for eksempel dreper tilfeldige, uskyldige ofre på en svært grusom måte. Her handler det altså ikke bare om selve volden men også hva som er motivet bak og den muligheten som ligger i spillet til å gjennomføre dette. Det finnes også spill som inneholder mye sex og narkotikamisbruk, og dette er ting mange foreldre ikke ønsker at barna deres skal utsettes for før de er blitt eldre.   

Det er ikke sånn at det bare de som er under 18 som reagerer på ting, det er også mange voksne som ikke liker spill med mye vold eller skrekk eller lignende. Men når man er blitt 18 så har man mulighet til å bestemme dette selv. Fram til man er 18 så er det foreldrene dine som bestemmer dette. Det er foreldrene dine som skal ta avgjørelsen på hvilke spill de mener passer for deg og som de mener at du eventuelt tar skade av. Derfor er aldersgrensen på spill en anbefaling og veiledning til foreldre om hva slags type spill du spiller.

Hilsen Medietilsynet i samarbeid med Ung.no
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva bestemmer aldersgrenser på spill?

Aldersgrenser på spill (pegi.info)

Sur for at du ikke får spille dataspill med anbefalt 16- eller 18-årsgrense? Da bør du få med deg dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser