Hopp til hovedinnholdet

Jeg har sett en skrekk film og nå er jeg redd hele tiden. Hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 13 og et halvt år. For noen uker siden var jeg i et selskap hos en venninne, da så vi en skrekk film som het "The Conjuring", jeg ønsker jeg kunne spolt tilbake i tid slik at jeg aldri fikk sett den! Det var masse skummelt, spesielt ekle demoner :( Tingen er, jeg innbiller meg at det plutselig står noen oppå et skap, i speilet, eller i vinduet når jeg er ute. Og jeg er livredd!! Jeg er til og med redd når alle i familien er hjemme !! Jeg har heldigvis ikke vert hjemme alene etter filmen, og har ingen planer om det heller. Men eg tisser på meg, jeg er så redd, og mamma og pappa sier at det ikke finst noe sånt, og at de bare er en film. Vel, fint for dem, men ikke meg, lett for dem å si, men jeg tenker på det hele fuckings tida! :( :( Hvordan skal jeg klare å se vekk fra det? Hilsen en vettskremt jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål.

Du forteller at du har sett en film som har skremt deg. Det høres ikke greit ut å ha det slik du har det nå. Det er fint at du kan snakke med foreldrene dine om at du er redd. Selv om det ikke hjelper så mye akkurat nå.

Medietilsynet regner 15-åringer som voksne seere i den forstand at jenter og gutter i denne aldersgruppen normalt har god forståelse av virkemidler, sjanger og referanser til andre filmer. Filmen du har sett har 15 års grense. Det at du er 13 år kan være grunnen til at du reagerer ekstra sterkt på denne filmen. Det kan ta tid for deg å komme over de skumle inntrykkene du har sett i filmen, og som du har blitt skremt av.  

Det som kan hjelpe deg er å prøve å avlede deg selv når du starter å tenke på det du blir redd av. Vær sammen med venner og familien din, lytt til fin musikk, vær aktiv og gjør noe du synes er gøy.

Legger ved noen artikler under svaret som du kan lese.

Ønsker deg alt godt.

 

Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersgrenser på film

Venninner på kino (colourbox.com)

I Norge er det Medietilsynet som bestemmer aldersgrenser på film som vises på kino. Hva er det som gjør at noen filmer får en høyere aldersgrense enn andre?

Les mer

Hva bestemmer aldersgrenser på spill?

Aldersgrenser på spill (pegi.info)

Sur for at du ikke får spille dataspill med anbefalt 16- eller 18-årsgrense? Da bør du få med deg dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser


Quiz: Hva vet du om reising?

Hva het Oslos hovedflyplass før Gardermoen overtok den rollen i 1998?