Hopp til hovedinnholdet

kan mamma bestemme at vi ikke får lov til å være sammen?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 14(snart 15) år og får ikke lov av mamma å ha kjæreste.etter 11 måne så forandra mamma og sier at vi får ikke lov å være sammen og vi får ikke lov å snakke en gang og det er pga at jeg besøkte han hos han men vi gjorde ingenting galt altså! Lure på om kan mamma besteme over at vi ikke kan være sammen? Eller får hun lov å ta mobilen fra meg å si jeg trenger ikke mobil? Har lest masse ting på ung.no og dere er PERFEKT bare. :-)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Beklager at du får så sent svar fra oss.

Foreldrene dine kan bestemme over deg frem til du fyller 18 år. Det er fordi de har ansvaret for deg, dvs at de har plikt til å sørge for at du har det bra.

Etter hvert som du blir eldre, skal foreldrene dine gi deg mer og mer selvbestemmelsesrett og medbestemmelsesrett. De skal altså gi deg anledning til å bli mer selvstendig, og du skal få kunne ta egne valg. Når man blir 15 år, står det i loven at man skal kunne tjene egne penger og at man skal kunne velge religion og utdanning selv.

I Norge er den seksuelle lavalder 16 år. Det er den bl.a. fordi man ønsker at ungdommer skal være voksne nok til å kunne vite når man ønsker å ha sex og ikke.

Moren din ønsker nok bare å beskytte deg. Jeg antar at hun er redd for at du skal gjøre noe dumt, eller noe du egentlig ikke har lyst til å gjøre, eller noe dere ikke har lov til å gjøre. Dette handler kanskje om at moren din ikke stoler på dere.

Jeg foreslår at dere prater sammen, du og moren din. Du må kunne vise at du er til å stole på, og moren din må gi deg tillit. Kanskje kan du spørre om denne gutten kan komme på middag hjem til dere? La moren din bli kjent med gutten, og vær åpen om hvordan dere har det sammen.

Les også artikkelen nedenfor, med tips til hvordan man kan snakke med vanskelige foreldre!

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser