Hopp til hovedinnholdet

j 15, kan jeg reise eller stikke av uten at jeg får lov?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en 15 år gammel jente og dagen jeg fyller 16 så er det helg, altså ikke noe skole. og jeg hadde lyst til å dra til Bergen den helgen men uten foreldre men kanskje en eller flere venner. alle vennene mine har fylt 16 da. og jeg lurer på hva aldersgrensen er å bestille hotell hvis man er 16, hvis man blir 16 på slutten av oppholdet, hvis en 15 år gammel person går med en 16 år gammel, hva straffen er hvis foreldre ikke vet om, om foreldre kan hjelpe på noen måte, om vi kan få noen straff eller bare vennen(eldre), og hva foreldre har lov til å straffe oss med, hvis jeg tar på meg all skyld men om vennen får fortsatt straff... hva er lurt å gjøre, hva er ikke lurt å gjøre? takk på forhånd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi har ikke oversikt over alderskravene de ulike hotellene stiller til den som bokker rom, men jeg vil anta at de fleste opererer med 18 års alderskrav, for da er du også myndig og kan stå til ansvar for eventuelle skader eller ubetalte regninger for oppholdet.

På den annen side har foreldrene dine i utgangspunktet både rett og plikt til å ta avgjørelser for deg i personlige spørsmål, ut fra dine interesser og behov, frem til du er 18 år. Dersom foreldrene dine mener at reisen ikke er bra for deg, har de derfor som utgangspunkt både rett og plikt til å nekte deg dette. Foreldrene dine skal før de tar en avgjørelse høre din mening, og meningen din skal på grunn av din alder tillegges stor vekt. Du skal også gis stadig større rett til å ta egne avgjørelser frem til du fyller 18 år.

Dersom du rømmer hjemmefra tenker jeg at dine omsorgspersoner vil ringe til politiet/barnevernet for å melde deg savnet. Da vil barnevernet opprette en sak på deg og de vil da snakke med deg og høre hva det er du ønsker og hvorfor du ønsker det.

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Kan du reise alene når du er under 18 år?

Jente på fly (colourbox.com)

Usikker på hvordan reglene er for å reise alene når du er under 18 år? Vi har samlet noen svar fra spørretjenesten vår om reise og aldersgrenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser