Hopp til hovedinnholdet

 Jente på 16 år som har veldig lyst å ta hull/piercing i toppen av øret (helix).

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 16 år som har veldig lyst å ta hull/piercing i toppen av øret (helix). Jeg har tenkt mye på det og har hatt veldig lyst til å ta det lenge nå. Problemet er at mamma mener jeg bør vente til jeg er 18 år, og det er jeg helt uenig i. Når hun argumenterer mot det finner hun ofte ingen særlig god grunn til at jeg ikke kan ta det annet enn "Hva om du angrer?". Jeg har lest rundt omkring at ulike "piercingsteder" har satt aldersgrensen 16-18 år, noe som betyr at jeg egentlig er gammel nok til å ta den piercingen, men siden mamma er uenig sier hun at jeg må vente. Jeg synes det er ganske feil at en annen person skal bestemme over en så liten ting på utseendet mitt, det er jo tross alt min kropp og mine valg. Jeg føler at jeg er gammel nok til å ta dette valget over egen kropp. Bør ikke hun høre på meg og forstå at det er MITT ønske og MITT valg? Takker på forhånd for svar og må bare si at denne nettsiden er veldig genial!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ingen aldersgrense for å kunne ta piercing/tatto, men du kan heller ikke kreve å få tatt det på et studio.

Vi har sjekket litt rundt og funnet at de mer seriøse studioene har 18-årsgrense. De oppgir at grunnen til dette er at de vil begrense sitt ansvar dersom du eller den det gjelder blir syk, skadet eller enda verre av piercingen. Det finnes flere alvorlige tilfeller på dette.

Det finnes en lovhjemlet forskrift som går på piercing, men dette omtaler hygienen: Forskrift om hygienekrav for frisør-, hudpleie-, tatoverings- og hulltakingsvirksomhet mv.

Uansett er det viktig å sjekke ut piercing-stedet før du eventuelt tar en piercing, for det er forskjeller på seriøsiteten på stedene.

Det kjennes nok urettferdig, men desverre er det slik at så lenge barna er under myndighetsalder, 18 år, så er det foreldrene som tar avgjørelser for barna. Barnet skal imidlertid gis anledning til å uttale seg, og barnets mening skal vektlegges i større grad jo eldre barnet blir. Reglene om dette finner du i barneloven. Jeg legger ved en artikkel om barneloven nedenfor.

Snakk med foreldrene din om det, jeg håper dere finner en løsning de og du vil finne fornuftig.

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Piercing

Piercing er ikke et nytt fenomen. Faktisk har denne formen for kroppsutsmykning vært vanlig siden oldtiden. I dag finnes fremdeles de som piercer seg for religiøse eller kulturelle grunner, men for ungdom i vesten er piercing først og fremst brukt som pynt.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser