Hopp til hovedinnholdet

Jeg har diagnosen autisme og får ikke lov av min mor å få kjæreste.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei jeg får ikke lov av mora mi å få en kjæreste fordi jeg har autisme hun sier at det er for vanskelig jeg fikk mange klemmer etter at jeg har hvert på tv hver gang når jeg skal gå til byen sier hun ikke klem på noen jeg blir så sint og gal at jeg tør nesten ikke å gå til byen da begynner folk å klemme på meg jeg angrer at jeg har hvert på tv skulle ikke ønske at det var meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Gutt 20 år med autisme. Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Du forteller at du blir sint på din mor som ikke gir deg lov til å ha kjæreste. Det forstår jeg godt at du blir. Moren din mener det vil bli for vanskelig for deg da du har autisme. Det å ha kjæreste er vel noe de fleste ønsker seg. Det kan være en god opplevelse, men som moren din uttrykker kan det også være fryktelig vanskelig. Jeg tenker at moren din ikke kan bestemme dette. Alle kan få kjæreste.

Det vil være lurt av deg å høre på de rådene din mor gir deg. Mitt råd er at du finner en voksne som du stoler på for eksempel en person som hjelper deg i det daglige i forhold til din diagnose. Du har også en fastlege du kan få hjelp av. Avtal et tidspunkt for en samtale. Ta med moren din. Sammen kan du, moren din og den voksne du stoler på snakke om dette. Målet for samtalen er at moren din skal akseptere at du kan ha kjæreste og på denne måten vil ikke du lenger være sint på henne.

Det er ikke alltid lett å få kjæreste. Du må treffe en person du liker og som du blir forelsket i. Denne personen skal også føle det samme for deg. Har du et miljø der du omgås andre unge mennesker? Hvis du mangler dette kan Autismeforeningen være aktuell å melde seg inn i. Her kan du delta på treff og samlinger å bli kjent med andre mennesker på din alder. Synes du det er vanskelig å vite hva du skal si når du treffer andre, kan du lese litt om det her.

Du skriver også at du blir gjenkjent på gata da du har vært i media. Du liker ikke at folk som møter deg gir deg kos og klemmer. Jeg tenker at grunnen for at du får disse klemmene er at folk vil vise deg at de synes det var flott gjort av deg det du gjorde/sa i media. Jeg forstår godt at du ikke liker dette. Det er nok flere en deg som angrer på at de har vært i media etter all oppmerksomheten de får i etterkant.

For din del virker det som at det er selve klemmingen som du ikke liker. Mitt råd til deg er å si i fra at du ikke vil ha klem. Da må du først forsøke å forstå nå en person er på vei til å gi deg en klem. Det kan være vanskelig. Mitt råd er også å snakke med din mor om dette. Hun kan også hjelpe deg å få slutt på alle klemmene. Dette kan også være et tema under den samtalen dere bør ta. Uansett vil folk slutte å gi klemmer etter som tiden går. De vil etter hvert glemme.

Jeg håper du får til en god samtale med din mor slik at du slipper å være sint. Det er også fint med en samtale slik at moren din kan støtte deg nå når du har det vanskelig etter å ha vært i media.

Under har jeg lagt ved artikler som vil kunne hjelpe deg videre. Les disse!

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Å ha kjæreste

par (colourbox.com)

Det er godt å ha en kjæreste! En som er din, og ingen andres. Men hva er det som er så bra med kjærester? Hva synes du? Del dine erfaringer i kommentarfeltet!

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Sex, kjærlighet og Aspergers syndrom

De fleste ønsker seg et bra kjærlighetsliv. Når man har Aspergers syndrom kan det være en del ekstra utfordringer i nære relasjoner med andre mennesker. Da er det fint med noen konkrete råd for å få dette til.

Les mer

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser