Hopp til hovedinnholdet

Aldersgrense tatovering, foreldreansvar, tillatelse fra foreldre

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt fra Oslo som sterkt ønsker tatovering, og jeg vet alt om at det er mange som angrer og som tatoverer noe som ikke betyr noe spesielt. Jeg har lenge tenkt på å tatovere bursdagsdatoen min eller bursdagsdatoen til min bestemor som døde for noen år siden som betydde veldig mye for meg. Jeg har skilte foreldre, og mamma syntes det er helt greit at jeg tar en tatovering som betyr noe for meg, men pappa nekter helt at jeg skal ta det før jeg er 18. Spørsmålet mitt er vel om jeg må ha tillatelse fra begge foreldre om å ta tatovering når jeg er under 18 når dem er skilt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg synes det høres ut som en fin gest å få en tatovering med bursdagsdatoen til din bestemor og kan godt forstå at du kan ha lyst til det hvis hun betydde mye for deg. Du sier at din far ikke ønsker at du skal ta en tatovering før du har fylt 18 og lurer om du må ha tillatelser fra begge foreldrene dine for å kunne ta en slik tatovering. 

Hvis begge dine foreldre har foreldreansvaret for deg, må du ha samtykke fra dem begge. («Foreldreansvar», er ikke det samme som «den daglige omsorgen» som den forelderen man bor fast hos har) Lov om barn og foreldre sier at barn gradvis skal få lov til å bestemme hva de har lyst til å gjøre etter hvert som de blir eldre. Siden en tatovering er noe du vil ha livet ut, er det naturlig at foreldrene dine vil kunne sette en grense for når du kan få dette. 

Det finnes ingen lovbestemt aldersgrense for når man kan få tatoveringer i Norge. Likevel er det slik at de aller fleste seriøse tatoveringsstudioene har en aldersgrense på 18 år. Noen har aldersgrense på 16 år dersom man har tillatelse fra foreldre/foresatte. Siden det er en viss risiko forbundet med tatoveringer hvis de ikke utføres profesjonelt, vil jeg ikke anbefale deg å forsøke å få en tatovering på et sted hvor de for eksempel ikke er nøye på rens av utstyr og lignende. Her kan du også lese litt om hvorfor seriøse tatoveringsstudioer velger å ha en aldersgrense på 18 år.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tatovering - er det farlig?

Tatovering (colourbox.com)

De aller fleste får ingen hudreaksjoner av å tatovere seg, men det er likevel viktig å være klar over at det fins flere mulige hudproblemer som kan oppstå.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser