Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg flytte til USA og bo alene uten foreldre?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

hei er en gutt på 14 snart 15 år og eg lurer på om man kan flytte til USA og bo alene uten foreldre??!!!! tusen takk for SVAR

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det høres spennende ut å flytte til USA! Samtidig høres det også litt tidlig ut, ettersom du bare er snart 15 år. Da går du fortsatt på ungdomsskolen regner jeg med? Og i den forbindelse er nok dette en avgjørelse du ikke kan ta alene, men som foreldrene dine må være med deg på. Hva foreldrene dine kan bestemme og ikke, er beskrevet ganske bra i barneloven. Ifølge denne loven har de det juridiske ansvaret for deg fram til du fyller 18 år, og kan med andre ord ta beslutninger på dine vegne fram til det. Samtidig sier også barneloven at barn og ungdom skal ha større innflytelse over avgjørelser som gjelder eget liv ettersom de blir eldre og er i stand til å ta gode avgjørelser selv. Ettersom du er snart 15 år er du såpass stor at din stemme skal bli hørt i diskusjonen om hvorvidt du skal flytte til USA eller ikke. Nå vet jeg jo ingenting om hvorfor du har så lyst til å flytte - har du familie der? Eller vil du studere der? I barneloven er det nemlig også skrevet at man selv kan velge utdanning  og studiested fra fylte 15 år. Les mer her. Hvis det for eksempel er snakk om et utvekslingsår på en high school, er noe dette du likevel bør vurdere først når du begynner på videregående. Det er da de fleste utvekslingsprogram trer i kraft. I så fall kan du få mange fine tips i denne oversikten!

Det viktigste tenker jeg, at du prater ordentlig med de hjemme om hvorfor du har lyst til å flytte til USA og hva dette innebærer for deg og for dem. Dette er en verdifull prat både for å få dem til å forstå hvilke ønsker du har for fremtiden din og for at de skal kunne være med deg å planlegge et utenlandsopphold.

Jeg legger også ved noen flere artikler som har gode tips til hvordan man kan snakke med foreldre om slike temaer som det du tar opp her. Lykke til, hvor enn du ender opp med å bo det kommende året!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser