Hopp til hovedinnholdet

Krangling med foreldre. Hva er reglene for å bo i kollektiv?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg krangler ganske ofte med foreldrene mine og jeg lurer på dette: 1. Hvor gammel må man være? 2. Kan man velge selv hvor man vil kjøpe leilighet? 3. vis søstera mi velger å flytte til kollektiv og hvis jeg ikke er gammel nok kan jeg flytte sammen med hun da? 4. må alle være på lik aldre( altså de som flytter sammen)? 5. Hvor mange kan bo sammen? 6. Hvor mye koster det å bo i et lite kollektiv? jeg ønsker å bo i kollektiv når jeg blir større kan dere gi meg litt informasjon om hva jeg burde vite om det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for ditt spørsmål!

Det er ganske vanlig å krangle med foreldrene sine, men hvis det blir mye krangling eller hvis dette blir et problem for deg bør du snakke med noen om det. Du kan snakke med for eksempel helsesøster på skolen, rådgiver, en lærer eller en annen voksenperson du stoler på.

Først kan du tenke på om du kan snakke med foreldrene dine om at du synes det er vanskelig når dere krangler så mye. Mye kan løses hvis man forsøker å snakke sammen, og prøver å høre på hverandre, ikke bare tenke på at det man selv mener er det rette. Dette gjelder begge parter.

Hvis dette er vanskelig kan foreldrene dine og du ta kontakt med  familievernkontoret der dere bor. Der kan alle i familien få hjelp til å snakke med hverandre om det som er vanskelig og lære dere å unngå å krangle. Du kan ta kontakt selv også, og trenger ikke å fortelle det til foreldrene dine.

Noen barn og unge opplever at konflikten med foreldre blir mer enn bare krangling. Hvis du opplever trusler, vold, redsel eller andre vanskelige situasjoner må du kontakte alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111 De kan hjelpe deg i din situasjon. Det er helt trygt å ringe dem.

Så til spørsmålene dine om å flytte hjemme fra og om kollektiv:

1. Du har ikke rett til å flytte hjemmefra før etter at du har fylt 18 år. Men hvis du og foreldrene dine blir enige om det kan du flytte tidligere. Foreldrene dine har forsørgeransvar for deg frem til du er 18.

2. Hvor man skal kjøpe leilighet kan man velge helt selv, men det kommer jo selvsagt inn på prisnivået. Ofte er det mange som er interessert i samme leilighet, og da får man en budkrig.

3. Selv om søsteren din er gammel nok til å flytte i kollektiv betyr dessverre ikke dette at du også kan flytte. Foreldrene dine har forsørgeransvar for deg frem til du er 18 år. Men dere kan altså bli enige om at du kan flytte ut tidligere.

4. Det er ingen regler som sier noe om at de som bor sammen må være like gamle. Det er helt vanlig at de som bor i et kollektiv er i ulike aldre.

5. Det er heller ingen regler for hvor mange som kan bo sammen i et kollektiv, så lenge det er god nok plass. Det finnes både veldig små og veldig store kollektiv.

6. Hva det koster å bo i et kollektiv varierer veldig utifra hvor det er, hvor stort det er, hvor bra standard det er og hvor mange dere er. Dette er derfor ikke så lett å svare på. Det finnes både veldig billige og veldig dyre kollektiv.

Du kan lese mer om hvordan det er å bo i et kollektiv i artikkelen under svaret.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Vil du bo i kollektiv?

Bo i kollektiv (colourbox.com)

Å bo i kollektiv er fint for deg som ikke vil bo alene, som vil spare penger og ha det sosialt. Men tenk gjennom dette før du velger hvem du skal bo med.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser