Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig å drikke 3 bokser energidrikker i uka?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Er det farlig for meg som veier 64kg å drikke 3 bokser BURN, BATTERY, POWERKING, RED BULL i uka. (ikke på samme dag.) og er det vanlig og vere tynn som meg og veie 64kg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt (13)

Du lurer på om det er farlig for en gutt på 13 år og 64 kg å drikke tre bokser med energidrikk i uka.

Energidrikker har, til tross for navnet, ikke et høyere energiinnhold (kaloriinnhold) enn andre leskedrikker, men skal ha en oppkvikkende effekt på grunn av innholdet av blant annet koffein.

Koffein er et fremmedstoff som i for store mengder kan gi en rekke bivirkninger. For barn og ungdom vil selv et lavt inntak av koffein kunne medføre forbigående atferdsendringer som for eksempel uro, irritabilitet, nervøsitet, angst og søvnproblemer. Dessuten er koffein vanedannende og man kan få abstinenssymptomer med kroppslig ubehag og hodepine. Energidrikker inneholder mye koffein og barn og ungdom bør derfor ikke drikke for mye av det. Norske helsemyndigheter anbefaler at barn og ungdom ikke bør få i seg mer enn 2,5 mg koffein per kilo kroppsvekt per dag. Dersom man for eksempel veier 64 kg er maksgrensen altså 160 mg koffein per dag. Energidrikker (som f.eks. Red Bull) inneholder 32 mg koffein per dl. Det vil si at du maksimalt kan drikke 5 dl energidrikk per dag dersom du veier 64 kg. 

Ut i fra anbefalingene kan du fint drikke 3 bokser i uka, men husk at barn ikke skal ha så mye koffein og at det kan gi bivirkninger.

Matportalen har et fint Faktaark om energidrikker som jeg anbefaler deg å lese dersom du er interessert i å vite mer. Artikkelen nedenfor gir også mer detaljert informasjon om energidrikker.
forskning.no kan du også lese mer om mulige farer forbundet med koffeinholdige drikker.

Disse energidrikkene inneholder også mye tilsatt sukker som kun gir energi (kalorier) og ikke andre næringsstoffer som kroppen trenger, slik som proteiner, vitaminer og mineraler. Det vil si at du kun får "tomme kalorier" fra energidrikkene. Vi i ung.no anbefaler at man heller velger en annen type drikke enn Red bull, og at dersom man drikker energidrikker passer på å ikke drikke for mye.

Du lurer også på om det er vanlig for en gutt på 13 år å veie 64 kg. Siden du ikke skriver hvor høy du er, kan jeg dessverre ikke svare på det. Uansett vil en utregning av KMI (kroppsmasseindeks) kun være veiledende. For å avgjøre om et barn eller ungdom er litt tykk eller litt tynn er det viktig å se hele personen. Da er det vesentlig å blant annet se hvordan kroppen er bygd opp, aktivitetsnivå og arvelige faktorer. Hvis du ønsker svar på det, kan du kontakte helsesøster på skolen din.

Håper dette ga deg svar på det du lurte på!:)

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Energidrikker

Energidrikker

Det er ingen aldersgrense for når du kan drikke energidrikke, men unge rådes til å ikke drikke det ofte. Foreldre og butikken kan nekte deg det.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser