Hopp til hovedinnholdet

Organdonasjon fra levende giver

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hvilke organer kan man donere bort mens man enda er frisk, og i live? Og hva er aldersgrensen på dette? Håper på svar:))

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du viser interesse for organdonasjon. Det finnes i dag ikke nok organer til alle som trenger det. I Norge står det til enhver tid mellom 200 og 400 mennesker på venteliste for et nytt organ. For de som står på venteliste, haster det som regel med å få en organtransplantasjon. Dette er alvorlig syke pasienter, og mange kan ikke behandles på andre måter. Hvert år er det mange som dør mens de venter. Det er mange ting som må klaffe for at et organ skal passe. Dette varierer noe, men stort sett må blodtype mellom donor og mottaker matche, og i noen tilfeller også vekt og høyde.

I Norge kan man som levende donor donere den ene av sine to nyrer til en nær slektning. Nedre aldersgrense for dette er 18 år, mens det er ingen øvre aldersgrense.


Hilsen

Kors på halsen i samarbeid med ung.no

På chat, mail & telefon (man-fre kl 14-22)
Korspahalsen.no - 800 333 21

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Organdonasjon kan redde liv!

Gutt med armene i været (colourbox.com)

Mange venter i dag på et nytt organ. Organdonasjon er basert på frivillighet. Hvis ingen gir, vil ingen få. Jo flere som sier ja, jo flere liv kan reddes.

Les mer

Organdonasjon: Mitt nye hjerte

FOTO: Yina Chan / Stiftelsen Organdonasjon

Jeg ble født med en veldig sjelden hjertefeil, som heter Taussig-Bing. Det eneste jeg vet om denne sykdommen er at den er uforståelig, og oppkalt etter en tysker og en amerikaner, som var hjerteleger. Og at den er alvorlig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser