Hopp til hovedinnholdet

Aldersgrenser for inngåelse av kontrakter, kjøp av hund

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Er det noen aldersgrense på å kjøpe seg hund. F.Eks. Kontrakt, forsikring... o.l.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis du ønsker å kjøpe deg en hund, regner jeg med at du kjenner til alt som følger med av ansvar når du kjøper hund også. Både når det kommer til omsorg for hunden og når det kommer til de praktiske forpliktelsene. Så det går jeg ikke inn på her utover å si at det innebærer en ganske stor forpliktelse som jeg håper du har tenkt over. 

Det viktigste i første omgang å være sikker på at dine foreldre vil støtte deg i kjøpet, da jeg antar at du bor hjemme hos dem og at du sikkert kommer til å ha hunden boende sammen med deg. I foreldrene dine sitt hjem, er det foreldrene dine som bestemmer om dette er greit eller ikke. 

Du lurer på om det finnes aldersgrenser for å inngå kontrakter (om kjøp av hund). I utgangspunktet kan ikke en som er under 18 år inngå en bindende kontrakt uten samtykke fra sin verge (som ofte er foreldrene). Likevel er det slik at vergemålsloven tillater at en som er under 18 år (men over 15 år) selv kan bestemme hva hun eller han skal bruke pengene sine på, med mindre valgene personen tar er til skade for han eller henne. 

Dette betyr også at du kan velge å bruke pengene dine på å kjøpe en hund, så lenge du er over 15 år og foreldrene dine lar deg ha hunden boende hjemme hos dere.

Til tross for dette, er det greit å være klar over at det kan hende dyreoppdrettere kan ha sine egne tanker om hvor gammel man må være for at de ønsker å selge en hund videre. De er jo helt klart interessert i at hunden kommer til en som de vet at vil kunne ta vare på den på forsvarlig vis. Dette støttes også i Lov om dyrevelferd § 6, 3. ledd. Samtidig stiller Lov om dyrevelferd noen krav til alder i forbindelse med dyrehold. Dyrevelferdslovens § 6 krever at foresatte ikke skal la barn under 16 år ha et selvstendig ansvar for dyr.  

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser