Hopp til hovedinnholdet

Hva er straffen for å bryke pyroeffekter som fyrverkeri og nødbluss på fotballkamp?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei Hva er straff for å tenne fyrverkeri, eksempelvis nødbluss, røykpatroner eller stroboskop på en fotballmatch? Hva kan eventuelt skje hvis du blir tatt i innskjekkingen inn på stadion med dette? Eksempelvis på en tippeliga/eliteseriekamp.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tidligere har det vært slik at publikumere og supporterklubber kan søke Norges Fotballforbund som i samråd med politi og brannvensen kan gi tillatelse til bruk av nødbluss på fotballkamper. Denne praksisen har variert ut i fra hvor strenge politi og brannvesen på det aktuelle stedet har vært. I 2016 har denne praksisen blitt mye strengere i Oslo og Akershus og Bærum, du kan lese mer om det her.

Dersom det ikke er gitt tillatelse til bruk av nødbluss fra Norges Fotballforbund regnes bruken som ulovlig. Dette medfører at arrangøren av fotballkampen (klubben) får bot for bruk av nødbluss. Slike bøter kan være på for eksempel 100.000 kroner.

Dersom Norges fotballforbund eller klubben kan identifisere personene som stod bak den ulovlige bruken av eksempelvis nødbuss, kan de sende boten til denne privatpersonen. Du kan lese om en slik sak her. I dette tilfellet fikk privatpersonen oversendt en bot på 40.000 kroner fra Norges Fotballforbund for bruk av nødbluss under en kamp.

Politiet kan også anmelde privatpersoner for ulovlig bruk av pyroeffekter. Det fremgår av straffeloven § 188 at uforsiktig omgang med eksplosiver kan straffes med bøter eller fengsel inntil ett år. Videre fremgår det av straffeloven § 190 at ulovlig befatning med eksplosiver og utgangsstoffer for eksplosiver kan straffes med bot eller fengsel inntil 2 år.

Blir du tatt med slike effekter ved inngangen til en fotballkamp, og du ikke har fått tillatelse til bruk av dette regner jeg med at du blir nektet å ha med deg effektene inn på kamp. Du kan eventuelt ta kontakt med Norges Fotballforbund for å høre nærmere om hvordan de praktiserer dette i forhold til deres sikkerhetsregler.

Når det gjelder fyrverkeri er det egne kommunale regner for dette. Ofte er det totalforbud mot fyverkeri, med unntak av nyttårsaften. Les mer om fyrverkeri i vedlagte artikkel.

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Husk dette når du skal bruke fyrverkeri

Fyrverkeri (colourbox.com)

Vær forsiktig, og husk å ta dine forholdsregler når du er i kontakt med fyrverkeri. Fyrverkerireglene kan du friske opp her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser