Hopp til hovedinnholdet

Jeg holdt en happy spring og siktet mot luften. Så kom sivilpolitiet og anmeldte og sa at jeg skulle inn i avhør. Er dette ille?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, igår på nyttårsaften så holdt jeg en happy spring og siktet mot luften. Så kom sivilpolitiet og anmeldte og sa at jeg skulle inn i avhør. Er dette ille?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg antar at politiet anmeldte deg for at du brukte fyrverkeriet på en uforsvarlig måte. Hvis du ikke er gammel nok til å bruke den typen fyrverkeri det er snakk om kan det være at de også kommer til å snakke med deg om dette, kanskje fordi de da vil vite hvor du har fått tak i fyrverkeriet.

Siden politiet har anmeldt deg vurderer de at det du gjorde var i strid med straffeloven, eller andre lovregler. Hvis de etter å ha avhørt deg kommer til at det du gjorde var straffbart vil jeg tro at du kommer til å få et forelegg (bot). Det er også mulig at du kan få en påtaleunnlatelse, men det kommer ikke til å bli snakk om fengselsstraff. Akkurat hvordan politiet kommer til å vurdere denne saken er det umulig for meg å si noe mer konkret om.

I forhold til avhøret så er det best å bare si det som det er. Siden du er under 18 år har du rett til å ha med deg foreldrene dine (i hvert fall en av dem) inn på avhøret. Foreldrene dine skal derfor informeres av politiet før avhøret blir gjennomført.

Du kan lese mer om bruk av fyrverkeri i artikkelen du finner nedenfor.

 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Husk dette når du skal bruke fyrverkeri

Fyrverkeri (colourbox.com)

Vær forsiktig, og husk å ta dine forholdsregler når du er i kontakt med fyrverkeri. Fyrverkerireglene kan du friske opp her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd