Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til selv å bestemme hvilket undertøy jeg skal bruke?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 14 år som vil begynne med string truse, men mamma sier jeg ikke får lov.... Kan hun bestemme dette? Eller har jeg rett til å bestemme selv hvilket undertøy jeg skal bruke?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner godt at du har lyst til å bestemme selv hva slags undertøy du skal bruke. 

Du spør hvilke rettigheter du har i forhold til dette. Når det er snakk om rettigheter og plikter mellom barn og foreldre ser vi ofte til barneloven. Der står det som hovedoverskrift at foreldre både har rett og plikt til å ta avgjørelser på barnas vegne i personlige forhold. Så det er altså mamma og/eller pappa som har det siste ordet i forhold til de fleste ting som gjelder deg. Ut over det er det ingen spesifikke regler for valg av klær. Mange 14-åringer bruker stringtruse, mange ikke. Det er vanskelig å si for meg hva som er riktig i akkurat din situasjon.

Men - i barneloven står det også en annen viktig ting: I alle tilfeller har du rett til å si din mening og til å bli hørt, og det skal legges stor vekt på meningen din (se barneloven § 31). Foreldrene dine skal også gi deg stadig større selvbestemmelsesrett frem til du blir myndig. En slik ting som klær syns jeg barn i stor grad skal få bestemme over selv! Derfor gjør du klokt i å snakke med mamma om hva du ønsker, og hvorfor det er viktig for deg å  få gå med stringtruser. 

Ofte er det jo slik at foreldre bare vil det beste for barna sine. Så av en eller annen grunn tenker mamma at det beste for deg er å vente med å prøve stringtruser. Utfordre henne litt på dette! Spør hva som gjør at hun nekter deg det. Og spør hva som er det verste som kan skje dersom du prøver. Spør om det er noe hun er bekymra for, eller noe hun er usikker på i forhold til deg som du kanskje kan hjelpe henne med å forstå. Si at dette er viktig for deg og en del av utviklingen din og at du vil at hun skal stole på at dette er noe du kan prøve deg frem på uten å bli "seksualiert" av den grunn (jeg gjetter at det er noe slikt som ligger til grunn for at mamma nekter deg!). Fortell mamma hvorfor det er viktig for deg å få bestemme selv over ditt eget undertøy! Hvis mamma forstår ønskene dine er det nok lettere at hun godtar dem. Men det koster litt tid og en ordentlig prat! 

Jeg håper du får opplevelsen av at en slik prat gjør det lettere for dere å finne frem til en avgjørelse dere kan leve godt med slik det er nå. Lykke til med praten!

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser