Hopp til hovedinnholdet

Hvilken aldersgrense har GTA V Online?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg og min gutt lurte på hvilken aldersgrense GTA V Online har. Han påstår at det er ikke like voldelig Som originalen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Slik jeg forstår dette spørsmålet så tenker dere på om GTA V Online er mindre voldelig enn selve enkeltspillerdelen av GTA V?

Online-delen har ingen egen vurdering da dataspill vurderes som en helhetlig pakke. Ja, det forekommer eksempler der enkelte deler av spillet kunne fått lavere aldersanbefaling enn det øvrige produktet, men det er ikke slik spill vurderes.

Det gis kun en samlet vurdering for hele produktet. Det er derfor vanskelig å gi et helt konkret svar på dette.

Grand Theft Auto V (GTA 5) har fått aldersanbefaling 18 år med utgangspunkt i at det er mulig å utøve ekstrem vold og vold mot uskyldige.

Det er et åpent spill med mange valgmuligheter. Noen forteller for eksempel at de kun bruker spillet som en bilsimulator, mens andre bruker spillet til å utøve ekstremsport som fallskjermhopping. Aldersanbefalingen settes derimot ut fra mulighetene. Og det ligger i spillets mulighet å angripe og drepe uskyldige mennesker på gata. Dette vil da bestemme aldersanbefalingen for hele produktet.

En forskjell fra offline og online er at man i førstnevnte går gjennom en "klassisk" gangsterfortelling. Med dette følger drap, tortur og andre "typiske" gangsteraktiviteter. Det kan være dette din sønn tenker på når han sier at online-utgaven ikke er like voldelig. Det går da i så fall på at online-utgaven er en "lekemodus" hvor man selv bestemmer hva man ønsker å gjøre, mens originalen i større grad styres av fortellingen. 

Vi anbefaler at man følger aldersanbefalingen som er satt på spillet, men synes det er veldig positivt at foreldre setter seg inn i spill sammen med barna. Kanskje dere kan undersøke mer sammen og diskutere hvorfor det er greit eller ikke? Eller prøve å finne frem til alternative spill han kan spille?

Hilsen Medietilsynet i samarbeid med Ung.no

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva bestemmer aldersgrenser på spill?

Aldersgrenser på spill (pegi.info)

Sur for at du ikke får spille dataspill med anbefalt 16- eller 18-årsgrense? Da bør du få med deg dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser