Hopp til hovedinnholdet

Hvordan snakke om seksualitet? Er det er lov å ha seksualitet når man er 14 og 15 år?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en kjæreste jeg er veldig glad i. Vi har vært sammen en stund nå og jeg har lyst til å ta det neste steget. Problemet er at jeg ikke vet hvordan jeg skal snakke med henne om det eller om det er lov i det hele tatt? Hun er 14 år og jeg er 15. Dessuten lurer jeg veldig på om det er noe som helst sjanse for graviditet eller SOI ved bruk av kondom. F.eks om kondomen sprekker? Det viktigste er vel uansett, hadde samleiet vært lovlig og kunne jeg blitt straffet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Først til det du skriver er viktigst; om det er lov at dere har seksualitet sammen. Ja, det er lov. Så lenge dere begge vil det dere gjør, er det lov. 
Det er hvis det er stor aldersforskjell og/eller forskjell i modenhet at det ikke er lov. Ungdommene må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt. 
Det kan være vanskelig å snakke om seksualitet med kjæresten sin. Men det er viktig å snakke om det. Du kan snakke med henne en dag dere har god tid. Kanskje kan du spørre henne hva hun tenker om det å utforske seksualitet? Da vil du finne ut hvor hun er i prosessen og hva hun mener. Hvis hun ikke forstår, spør på nytt; føler hun seg klar, eller er hun ikke klar? Hvis hun føler seg klar, hva kan hun tenke seg å gjøre? Hvor går grensene hennes?
Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Man burde vite om sine egne grenser og føle seg trygg. Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er en selv som bestemmer over egen kropp.
Det er veldig viktig at den man skal utforske seksualitet sammen med har lyst og er klar for det. Det skal være positivt for begge. Hvis en eller begge ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond opplevelse.
I de fleste forhold starter man som regel med å holde hender, klemme og kysse. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kan man ta på hverandres kjønn. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er viktig å være tålmodig. Mange lærer seg å stimulere hverandres kjønn til orgasme før de har samleie. Da blir de trygge på hva den andre liker og de blir trygge på seg selv i situasjonen.
Hvis man skal ha seksualitet må man vite og forstå konsekvensene/hva som kan skje, hvis man gjør det. Dette innebærer blant annet dette med å ha sikker prevensjon og beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner/sykdommer.
Kondom har en sikkerhet på 85 %. Hvis man bruker kondom som eneste prevensjonsmiddel anbefales det at man har en eske nødprevensjon i reserve. Da kan jenta ta den hvis kondomet sprekker eller glir av inne i skjeden. Les her om prevensjon og nødprevensjon. 
Hvis ingen av dere hatt seksualitet med andre, har dere ingen seksuelt overførbare infeksjoner. Hvis en av dere eller dere begge har hatt ubeskyttet seksualitet med andre, må dere sjekke dere for seksuelt overførbare infeksjoner. Det kan dere gjøre på helsestasjon for ungdom eller hos fastlegen.
Kondom beskytter mot mange SOI. Herpes sår og kjønnsvorter kan forekomme utenfor det området som kondomet dekker. 
Snakk med kjæresten din. Kanskje dere kan lese dette sammen?
Jeg håper dette er til hjelp for deg.

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Gratis kondomer

Holder et kondom (colourbox.com)

Dette må du vite om kondomer. Visste du at du kan få tilsendt kondomer gratis i posten?

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser