Hopp til hovedinnholdet

Ble nektet å kjøpe gavekort på grunn av alder.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Her en dag var jeg nede på min lokale bensinstasjon. Jeg skulle kjøpe et digitalt gavekort: et PaySafeCard på 250 kroner. Da jeg kom til kassa, ble jeg spurt om legitimasjon, og jeg ble overrasket da jeg fikk høre at aldersgrensen på kjøp av disse gavekortene var på 16 år. Kort tid etter sjekket jeg dette på internett. På kompaniets egen nettside, sto det at det ikke var noen aldersgrense på kjøp. Kan butikker sette egne aldersgrenser på salg av produkter?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke gøy å bli nektet, selv om det kan være i din egen interesse. Når du er under atten år så har du ikke rett til å inngå avtaler og kjøpe ting uten at dine foreldre godkjenner det. Er du over femten kan du kjøpe varer for egne penger, men foreldrene dine kan sette begrensninger. Butikken sitter med ansvaret om du har lov til å kjøpe eller ikke. De kan ikke nekte deg å handle på grunn av alderen din, men de kan nekte hvis de har grunn til å tro at du ikke har lov til å gjøre det. 


Vennlig hilsen
Forbrukerrådet i samarbeid med ung.no

Forbrukerrådet er en interesseorganisasjon som arbeider for et forbrukervennlig samfunn, og vi hjelper deg med å løse ditt forbrukerproblem gjennom råd, veileding og mekling hvis du og selgeren blir uenig. 

Du finner mer informasjon på forbrukerrådet.no

Følg oss på facebook/forbrukerradet og twitter/forbrukerradet 

 

 

 

 

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser